Moje pieczywo czosnkowe jest lepsze i zdrowsze od klasycznego. To zasługa zielonego dodatku

Moje pieczywo czosnkowe jest lepsze i zdrowsze od klasycznego. To zasługa zielonego dodatku

Dodano: 
Pieczywo czosnkowe
Pieczywo czosnkowe Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli szukacie przepisu na smaczną, szybką przekąskę, oto on. To pieczywo czosnkowe, które doskonale smakuje samo, ale też w towarzystwie sałatki, wędliny czy sera. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Pieczywo czosnkowe to prosta i smaczna przekąska lub dodatek do sałatek. Ma w sobie wiele aromatu i przyjemnie chrupie. Zwykle do jego przygotowania potrzebne są: pieczywo, masło i czosnek. Ja jednak nieco zmodyfikowałam przepis na ten przysmak, dzięki czemu stał się jeszcze zdrowszy.

Czy zdrowsze jest masło czy oliwa z oliwek?

Pieczywo czosnkowe zwykle smaruje się masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dzięki temu dodatkowi przekąska doskonale smakuje, jednak nie do końca jest zdrowa. To przez masło, które co prawda nadaje przyjemnego smaczku, ale też pełne jest cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Niestety nie wychodzą nam one na zdrowie. Dlatego o wiele lepiej sięgnąć po oliwę z oliwek. Ten tłuszcz roślinny jest bardzo zdrowy, bo nie zawiera żadnych szkodliwych składników. A zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu we krwi.

Jak zrobić pieczywo czosnkowe z bazylią?

Przygotowanie pieczywa czosnkowego z bazylią trwa dosłownie kilka minut. Potem jeszcze kilka minut spędzonych w gorącym piekarniku, kapka zdrowego tłuszczu i pyszna przekąska gotowa.

Przepis: Pieczywo czosnkowe z bazylią

Pieczywo czosnkowe z dodatkiem bazyliowej oliwy z oliwek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek lekko czerstwej bułki
  • 2 duże ząbki czonku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie pieczywaZąbki czosnku przekrój na pół. Kromki pieczywa natrzyj czosnkiem, pocierając po nich przekrojonymi ząbkami. Kromki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 3 minuty w 210 stopniach Celsjusza.
  2. Polewanie pieczywaListki bazylii posiekaj, rozetrzyj z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Przygotowaną oliwą posmaruj każdą kromkę pieczywa. Od razu podawaj.

Wskazówka: Jeśli nie macie świeżej bazylii, możecie ją zastąpić bazyliowym pesto.

Najlepsze dodatki do pieczywa czosnkowego

Pieczywo czosnkowe lubi dodatek ziół. Jeśli jednak komuś nie odpowiada bazylia, może ją zastąpić oregano. Również ma przyjemny aromat i dość delikatne listki, które można utrzeć z oliwą. Jako zielony dodatek do oliwy dobrze też sprawdzi się natka pietruszki. Ta popularna zielenina również jest bardzo zdrowa i aromatyczna.

Czytaj też:
Wystarczą marynowane pieczarki i cztery tanie składniki. Sycącą sałatkę zrobisz ekspresowo
Czytaj też:
Ta przekąska kusi wyglądem i wcale nie tuczy. Zrobisz ją z samych zdrowych składników