Do ryżu z obiadu dorzuciłam 3 składniki i zrobiłam ekspresową sałatkę. To rewelacyjna, tania kolacja

Do ryżu z obiadu dorzuciłam 3 składniki i zrobiłam ekspresową sałatkę. To rewelacyjna, tania kolacja

Dodano: 
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Sałatka ryżowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Ira1609
Jeśli zostanie ci ryż z obiadu, możesz go wykorzystać w prosty i bardzo smaczny sposób. Wystarczy dorzucić do niego trzy składniki, a powstanie pyszna, pożywna sałatka. Idealna na kolację lub przekąskę.

Często zdarza mi się, że ugotuję za dużo ryżu do obiadu. Jednak nie jest to żadne zmartwienie, bo zwykle przerabiam go na pyszną sałatkę. Dorzucam tylko kilka składników, które właśnie mam w zapasach i nowe, smaczne danie gotowe. Taka sałatka doskonale sprawdzi się, jako kolacja, przekąska, a nawet lunch do pracy.

Jaki tuńczyk z puszki dodać do sałatki?

Jako dodatek do sałatki najbardziej polecam tuńczyka w postaci fileta. Można go bowiem podzielić na odpowiedniej wielkości kawałki. Jeśli zaś zastanawiacie się, czy lepszy będzie tuńczyk w oleju czy w sosie własnym, to oczywiście każda z tych opcji ma swoje zalety. Ryba w oleju ma pełniejszy smak, ale jest bardziej kaloryczna. Natomiast tuńczyk w sosie własnym jest łagodny w smaku, za to nie dostarcza zbędnych kalorii. Ja zwykle sięgam po tuńczyka w oleju, ale przed dodaniem do sałatki lekko go odsączam. Potem nie trzeba dodawać do sałatki zbyt dużo majonezu.

Jak zrobić sałatkę ryżową z 4 składników?

Przygotowanie sałatki ryżowej jest proste i szybkie, zwłaszcza jeśli ma się już ugotowany ryż. Wtedy wystarczy dorzucić do niego gotowe składniki, wymieszać i gotowe. Niewiele więcej pracy jest przy tej sałatce, gdy musicie do niej specjalnie ugotować ryż. Ryż wystarczy bowiem opłukać, zalać wodą i gotować ok. 15 minut. Po przemieszaniu i wystudzeniu jest gotowy do użycia.

Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka ryżowa z dodatkiem tuńczyka i kukurydzy z puszki oraz majonezu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz, zalej podwójną ilością wody, zagotuj. Dodaj do niego trochę soli, gotuj na niedużym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie zestaw go z ognia i trzymaj pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Ryż przemieszaj widelcem, wystudź.
  2. Dodawanie składnikówDo ugotowanego ryżu dodaj lekko osączonego tuńczyka z puszki oraz odcedzoną kukurydzę. Wymieszaj, połącz z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Sałatkę warto też posypać posiekaną natką pietruszki. Zyska na wyglądzie, smaku i wartości odżywczej.

Co warto dodać do sałatki ryżowej z tuńczykiem?

Do ryżowej sałatki z tuńczykiem doskonale pasują dwa wyraziste dodatki. Jeden z nich to cebula, którą przed dodaniem należy pokroić w drobną kostkę. Dodaje potrawie ostrości, ale też chrupkości i specyficznej słodyczy. Drugi to ogórek kiszony, który swoim kwaśnym smakiem doskonale podbija całą potrawę. Przed dodaniem do sałatki można go obrać, jeśli ma dość twardą skórkę, a potem pokroić w niewielką kostkę.

Czytaj też:
To moja ulubiona sałatka na chłodne dni. Dorzucam do niej superzdrowy dodatek ze słoika
Czytaj też:
Tę pyszną sałatkę robię, gdy dopada mnie głód, a jestem na diecie. Smakuje kapitalnie i syci