Sałatka to moim zdaniem jeden z najlepszych pomysłów na przekąskę. Potrafi być bowiem nie tylko smaczna i pożywna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie jeśli doda się do niej wartościowe składniki. Z pewnością należy do nich soczewica, której nawet nie trzeba gotować, bo jest dostępna pasteryzowana w słoiku. Z jej dodatkiem raz-dwa robię pyszną, kolorową kompozycję, którą często pakuję do pracy.
Jaką soczewicę dodać do sałatki?
Soczewica występuje w kilku odmianach, które różnią się kolorem i zwartością nasion. Do sałatek moim zdaniem najlepiej nadaje się soczewica zielona i czarna. To dlatego, że obie nie rozpadają się w czasie gotowania i dobrze zachowują kształt.
Soczewica zielona jest lekko orzechowa w smaku i twardawa, dzięki czemu dobrze komponuje się z innymi składnikami sałatki. Z kolei czarna soczewica ma lekko ziemisty smak i czarny kolor, dzięki czemu ładnie prezentuje się w sałatkach. Jest drobna i również nie rozpada się w czasie gotowania.
Obie soczewice można kupić w wersji konserwowej, czyli gotowe do użycia. Dość szybko można je też ugotować. Na ugotowanie soczewicy zielonej potrzebujemy zwykle 20-25 minut, czarnej 15-20 minut. Po ugotowaniu soczewicę warto przelać zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania.
Jak zrobić sycącą sałatkę z soczewicą?
Przygotowanie sycącej sałatki z soczewicą jest proste i szybkie, zwłaszcza jeśli sięgnie się po gotowe warzywo ze słoika. Wystarczy je tylko osączyć, ewentualnie wcześniej przepłukać i połączyć z pozostałymi, rozdrobnionymi dodatkami.
Przepis: Sałatka z soczewicą
Sałatka z soczewicy, koziego sera, suszonych pomidorów i sałaty rukoli
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 szklanki soczewicy ze słoika
- 50 g sałaty rukoli
- kilka suszonych pomidorów z oliwy z oliwek
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 100 g twarogu koziego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSoczewicę przelej na sito, przepłucz zimną wodą, dokładnie osącz. Rukolę opłucz, osusz, możesz nieco rozdrobnić. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki przekrój na połowę. Cebulę pokrój w półkrążki.
- Mieszanie składnikówRozdrobnione składniki sałatki umieść w salaterce. Wymieszaj je, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z oliwą z oliwek, posyp kawałkami twarogu.
Wartość odżywcza soczewicy
Soczewica zaliczana jest do warzyw strączkowych. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, a także błonnika, witamin i soli mineralnych. Dostarcza nam sporo kwasu foliowego oraz fosforu, magnezu i potasu. Co ważne, ma niski indeks glikemiczny, więc jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę.
Czytaj też:
Tę pyszną sałatkę robię, gdy dopada mnie głód, a jestem na diecie. Smakuje kapitalnie i syciCzytaj też:
Całą miskę tej genialnej sałatki z buraków potrafię zjeść sama. Przepis mam od koleżanki