Ta słodka przekąska to w moim domu prawdziwy hit. Robię ją ze zdrowego warzywa

Ta słodka przekąska to w moim domu prawdziwy hit. Robię ją ze zdrowego warzywa

Dodano: 
Chipsy z batatów
Chipsy z batatów Źródło: Unsplash / Ella Olsson
Tę słodką przekąskę podaję dzieciom zamiast chipsów. Zrobienie zajmuje mi niewiele czasu, a wymaga tylko przyrządzenia zdrowego warzywa. Musisz spróbować.

Słodkie przekąski nie muszą być tuczące i pełne cukru. Domowe chipsy z batatów są świetnym przykładem smakowitej, pełnej wartości odżywczych przegryzki. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, często do nich wracam. Towarzyszą mnie i mojej rodzinie podczas oglądania filmów oraz spotkań ze znajomymi.

Batat to bardzo zdrowe warzywo, które obfituje w witaminy A, C i E oraz pierwiastki takie jak potas i miedź. Substancje te mają korzystny wpływ m.in. na układ krążenia, tarczycę i odporność. Chronią też organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto bataty mają niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny. Będą zatem powodowały wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi i nasycą na dłużej. Słodkie ziemniaki kupisz obecnie w wielu sklepach spożywczych, a ich zrobienie z nich chipsów jest banalne. Nie masz więc zbyt wielu wymówek, by nie spróbować.

Jak zrobić chipsy z batata?

Pyszną alternatywę sklepowych chipsów przygotujesz bardzo sprawnie. Musisz jedynie pokroić obrane bataty na plasterki i wymieszać je z niewielką ilością oleju rzepakowego oraz cynamonem. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik i upływający czas.

Przepis: Chipsy z batatów

Pieczone plasterki słodkiego ziemniaka z dodatkiem cynamonu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g batatów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie batatówBataty wyszoruj pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do miski i połącz z olejem rzepakowym, dokładnie rozprowadzając go po powierzchni warzywa. Wymieszaj z cynamonem i szczyptą soli.
  2. Pieczenie przekąski z batataBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plasterki warzywa tak, aby, jak najmniej się stykały. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż bataty będą chrupiące i lekko złociste.

Jak podać słodką przekąskę z batatów?

Słodkie chipsy z batatów świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Możesz je jeść bez dodatków lub z serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym. Chłodną przekąskę możesz też dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać miodem, gdyby wydała ci się jednak mało słodka.

Inne warianty chipsów z batatów

Zamiast cynamonu możesz wykorzystać inne przyprawy. Wybierz gałkę muszkatołową lub kardamon, a przygotowujesz równie smaczną słodką przekąskę. Użyj ostrej i wędzonej papryki, a uzyskasz chipsy o wyjątkowo głębokim i lekko pikantnym smaku, bardziej przypominające klasyczną przegryzkę z ziemniaków. Do pieczonych batatów będą też pasowały zioła. Dodaj tymianek lub oregano, a zrobisz pyszne talarki, które z powodzeniem podasz jako dodatek do obiadu.

Czytaj też:
Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotę
Czytaj też:
Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę