Słodkie przekąski nie muszą być tuczące i pełne cukru. Domowe chipsy z batatów są świetnym przykładem smakowitej, pełnej wartości odżywczych przegryzki. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, często do nich wracam. Towarzyszą mnie i mojej rodzinie podczas oglądania filmów oraz spotkań ze znajomymi.
Batat to bardzo zdrowe warzywo, które obfituje w witaminy A, C i E oraz pierwiastki takie jak potas i miedź. Substancje te mają korzystny wpływ m.in. na układ krążenia, tarczycę i odporność. Chronią też organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto bataty mają niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny. Będą zatem powodowały wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi i nasycą na dłużej. Słodkie ziemniaki kupisz obecnie w wielu sklepach spożywczych, a ich zrobienie z nich chipsów jest banalne. Nie masz więc zbyt wielu wymówek, by nie spróbować.
Jak zrobić chipsy z batata?
Pyszną alternatywę sklepowych chipsów przygotujesz bardzo sprawnie. Musisz jedynie pokroić obrane bataty na plasterki i wymieszać je z niewielką ilością oleju rzepakowego oraz cynamonem. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik i upływający czas.
Przepis: Chipsy z batatów
Pieczone plasterki słodkiego ziemniaka z dodatkiem cynamonu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 144 w każdej porcji
Składniki
- 500 g batatów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Uszykowanie batatówBataty wyszoruj pod bieżącą wodą. Obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do miski i połącz z olejem rzepakowym, dokładnie rozprowadzając go po powierzchni warzywa. Wymieszaj z cynamonem i szczyptą soli.
- Pieczenie przekąski z batataBlachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plasterki warzywa tak, aby, jak najmniej się stykały. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, aż bataty będą chrupiące i lekko złociste.
Jak podać słodką przekąskę z batatów?
Słodkie chipsy z batatów świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu. Możesz je jeść bez dodatków lub z serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym. Chłodną przekąskę możesz też dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać miodem, gdyby wydała ci się jednak mało słodka.
Inne warianty chipsów z batatów
Zamiast cynamonu możesz wykorzystać inne przyprawy. Wybierz gałkę muszkatołową lub kardamon, a przygotowujesz równie smaczną słodką przekąskę. Użyj ostrej i wędzonej papryki, a uzyskasz chipsy o wyjątkowo głębokim i lekko pikantnym smaku, bardziej przypominające klasyczną przegryzkę z ziemniaków. Do pieczonych batatów będą też pasowały zioła. Dodaj tymianek lub oregano, a zrobisz pyszne talarki, które z powodzeniem podasz jako dodatek do obiadu.
Czytaj też:
Mój patent na placki ziemniaczane z batatów. Posypałam danie pysznym dodatkiem, który zrobił robotęCzytaj też:
Pieczone bataty z ciecierzycą to moje odkrycie. Prosty przepis na lekką kolację lub przekąskę