Zagniatam proste ciasto i obkładam je 2 składnikami. Tę tartę podaję na przekąskę lub kolację

Zagniatam proste ciasto i obkładam je 2 składnikami. Tę tartę podaję na przekąskę lub kolację

Dodano: 
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią Źródło: Shutterstock / YuliiaHolovchenko
Lubię proste potrawy, które robi się szybko, a wyglądają i smakują, jakbym pracowała nad nimi godzinami. Taka jest właśnie tarta z cukinią. Robię ją 20 minut, a piekę 40. Efekt jest przepyszny.

Cukinia to tanie, delikatne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do duszenia, smażenia, grillowania i pieczenia. Jeśli chodzi o tę ostatnią wersję cukinii, to albo piekę ją po nadzianiu, albo obkładam nią tartę. Pierwsza propozycja jest idealna na obiad, druga świetnie sprawdzi się na kolację lub jako przekąska.

Na jakim cieście można zrobić tartę?

Tartę piecze się na dwóch rodzajach spodów. Jest to ciasto francuskie oraz ciasto kruche. Pierwsze można kupić gotowe, co znacznie skraca czas przyrządzenia tarty. Jednak przygotowanie kruchego ciasta na tartę też jest bardzo proste. Masło wystarczy tylko posiekać z mąką, dodać żółtko i po chwili ciasto jest gotowe do pieczenia.

Jak zrobić kruchą tartę z twarogiem i cukinią?

Przygotowanie tej tarty należy rozpocząć od zagniecenia kruchego ciasta. Po schłodzeniu należy je lekko zrumienić w piekarniku, dzięki czemu gotowa tarta będzie miała kruchy i chrupiący spód.

Przepis: Tarta z cukinią

Tarta na kruchym spodzie obkładana kozim twarożkiem i cukinią

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g twarożku koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 nieduża cukinia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kawałki schłodzonego masła, całość przesiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach na piasek. Dodaj sól i żółtko, wymieszaj nożem, a potem szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.
  2. Podpiekanie spoduKruche ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut, aż się lekko zrumieni.
  3. Przygotowanie farszuTwarożek wymieszaj ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki, oprósz je solą.
  4. Obkładanie i pieczenie tartyTwarożek wyłóż na podpieczony, kruchy spód i równomiernie go rozprowadź. Obłóż kilkoma warstwami plasterków cukinii. Wierzch skrop oliwą z oliwek. Tartę piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne wersje tarty z cukinią

Tartę z cukinią można też przygotować w nieco inny sposób. Na podpieczonym, kruchym spodzie wystarczy rozłożyć plasterki cukinii i całość zalać soczystą masą. Do jej zrobienia wystarczą jajka, śmietanka i trochę żółtego sera. Po zapieczeniu plasterki cukinii będą miękkie i otoczone lekką, aksamitną masą.

Cukinię można też pokroić w nieco grubsze plastry i zrumienić je np. na suchej patelni grillowej. Dopiero tak przygotowane układamy na kruchym spodzie i zalewamy masą jajeczno-śmietankową. Ta wersja tarty będzie miała bardziej wyrazisty smak i aromat.

Czytaj też:
Wytrawne gniazdka z ciasta francuskiego to moja idealna kolacja. Robię je w parę chwil
Czytaj też:
Zawijam parówki w ciasto francuskie i robię sycącą, tanią przekąskę. Kochają ją nie tylko dzieci