Sałatki mogą być lżejsze lub pożywniejsze. Moja propozycja jest z pogranicza, bo wprawdzie jej podstawę stanowią zielone liście, jednak dodatki są dosyć sycące. Co więcej dobór dodatków nie jest zbyt popularny, za to niezwykle udany. Całość nie tylko doskonale wygląda, ale też świetnie smakuje.
Jakie zielone liście można dodać do sałatki?
Na sałatkę nadają się różne jadalne liście. Pierwsze, co przychodzi do głowy, to oczywiście sałata, która występuje w wielu odmianach. Dobrze sprawdzi się tu sałata roszponka, rukola czy sałata karbowana. Można też użyć liści botwinki, czyli młodych liści buraka ćwikłowego. Ja jednak postawię na liście szpinaku, wyróżniające się przyjemnym, kwaskowym smakiem. Dorzucę jednak do nich też inne listki, by sałatka miała ciekawszy wygląd i smak.
Jak zrobić sałatkę ze szpinaku?
Na sałatkę najlepiej jest wybrać odmiany szpinaku o mniejszych listkach, np. szpinak baby. Nie trzeba go wtedy rwać na kawałki i całość wygląda bardzo apetycznie. Listki szpinaku należy przebrać, by wszystkie były świeże, zdrowe i chrupiące.
Przepis: Sałatka ze szpinaku
Sałatka ze szpinaku, gruszki, orzechów i sera pleśniowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 230 w każdej porcji
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 50 g mieszanki innych liści, np. botwinki, rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzola, roquefort, camembert
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Gruszkę umyj, jeśli ma grubą skórkę obierz ją, owoc przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój w plasterki. Orzechy chwilę podpraż na suchej patelni. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz na kawałki.
- Wykańczanie sałatkiSkładniki sosu wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. W salaterce wymieszaj liście szpinaku z pozostałymi. Posyp je kawałkami gruszki, orzechami i serem. Sałatkę polej sosem, delikatnie wymieszaj, od razu podawaj.
Sałatka ze szpinakiem – wskazówki
Sałatka ze szpinakiem idealnie sprawdzi się na przekąskę, przystawkę czy lekką kolację. Spójrzcie, na co zwrócić uwagę, by wyszła smaczna.
- Sałatka ze szpinaku najlepiej smakuje podana wkrótce po przygotowaniu. Warto więc najpierw pokroić dodatki, a potem wymieszać całość z sosem i od razu zaserwować.
- Do sałatki najlepsze są dojrzałe, ale niezbyt miękkie gruszki. Tylko takie są pełne smaku, a jednocześnie zachowują kształt.
- Jeśli chcecie pokroić ser pleśniowy w zgrabną kostkę, zróbcie to od razu po wyjęciu go z lodówki. Nabierze przyjemnej miękkości czekając na przygotowanie całej sałatki.
- Orzechy włoskie przed dodaniem do sałatki można podprażyć na suchej patelni, a nawet karmelizować je w miodzie. Dzięki temu staną się jeszcze słodsze i bardziej chrupiące.
Czytaj też:
Kocham tę prostą sałatkę z awokado. Zobacz, jak zastępuje mi tradycyjny obiadCzytaj też:
Przepis na tę szybką sałatkę przywiozłam z wakacji na Bałkanach. Sekretem jej smaku jest pyszny ser