Pinsa to lżejsza kuzynka pizzy. Przepis na ten przysmak przywiozłem z Włoch

Pinsa to lżejsza kuzynka pizzy. Przepis na ten przysmak przywiozłem z Włoch

Dodano: 
Pinsa romana
Pinsa romana Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na lżejszą wersję włoskiej pizzy. Pinsa romana jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Wyśmienicie smakuje jedynie z ziołami i solą morską, a także z innymi dodatkami np. serem, pieczarkami i boczkiem.

Kuchnia włoska obfituje w proste, zdrowe i zarazem przepyszne potrawy. Jednym z nieco zapomnianych dań jest pinsa romana (rzymska pizza, podpłomyk rzymski). Tradycyjna pinsa jest lekka i chrupiąca. Niegdyś zastępowano nią pieczywo i spożywano jako dodatek do innych potraw.

Pizza a pinsa – czym się różnią?

Zarówno pizza, jak i pinsa wypiekane są z ciasta drożdżowego. W przypadku tradycyjnej pizzy ciasto powstaje z drobno mielonej mąki pszennej (typ 00). Ciasto na pinsę powstaje z mąki pszennej, mąki ryżowej i mąki sojowej. Do pizzy zazwyczaj dodawane są świeże drożdże. Do pinsy wykorzystuje się suche drożdże, z których nie trzeba przygotowywać rozczynu.Co więcej, do ciasta na pinsę dodawana jest zimna woda, a do ciasta na pizzę ciepła woda lub ciepłe mleko.

Ciasto na pizzę jest gotowe po około 2 godzinach wyrastania w cieple. Ciasto na tradycyjną pinsę przez krótki czas leżakuje w cieple, a następnie jest chłodzone przez 24-72 godziny, dzięki czemu drożdże nie zaczynają fermentować. Przed przystąpieniem do pieczenia pinsy ciasto powinno zostać ogrzane do temperatury pokojowej.

Pinsa podpiekana jest bez dodatków (np. sos, wędlina, ser). Można przed włożeniem do pieca delikatnie skropić ciasto oliwą i posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.

Jak zrobić domową pinsę?

Robiąc domową pinsę, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto musi zostać przygotowane ze sporym wyprzedzeniem. Jeżeli nie masz mąki ryżowej i/lub mąki sojowej, to możesz przygotować je samodzielnie, mieląc ryż/płatki ryżowe oraz suchą soję na pył. Możesz również przygotować placki typu pinsa z samej mąki pszennej – ciasto będzie jednak mniej chrupiące.

Ciasto na pinsę nie powinno być formowane z użyciem wałka – ogrzane do temperatury pokojowej ciasto na pinsę trzeba rozciągnąć, dopasować do wielkości formy, a następnie lekko ugnieść.

Porada: w wielu sklepach dostępna jest gotowa pinsa, którą możesz zastąpić domowe placki. Tradycyjne, włoskie produkty mają dobry skład i są bardzo smaczne.

Przepis: Pinsa

Pinsa romana jest pyszną kuzynką pizzy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
3

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki sojowej
  • 3 g suchych drożdży
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 500 ml zimnej wody
  • 8 g soli

Dodatki:

  • 300 g żółtego sera
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 180 g włoskiego boczku lub innej wędliny
  • 30 g rukoli
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 łyżeczka oregano

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną, ryżową i sojową przesiej do dużej miski. Dodaj suche drożdże i 400 ml zimnej wody. Wymieszaj składniki łyżką, a następnie przez 10 minut wyrabiaj ciasto dłońmi. Jeżeli chcesz ułatwić sobie pracę, to możesz użyć miksera planetarnego na niskich obrotach. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodaj resztę wody i mieszaj do momentu, aż zostanie wchłonięta przez mąkę. Następnie stopniowo dodawaj sól i małymi porcjami wlewaj oliwę, cały czas mieszając. Mieszaj ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
  2. Wyrastanie i chłodzenie ciastaMiskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie wymieszaj lekko wyrośnięte ciasto dłońmi i odstaw na kolejne 30 minut. Przełóż ciasto do miski ze szczelną pokrywką lub przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 24-72 godziny.
  3. Przygotowanie do pieczeniaSchłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 3 równe części. Pozostaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą ciasto w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Ogrzane ciasto ugnieć dłońmi i rozciągnij, dopasowując je do wielkości formy. Przełóż ciasto do formy i ugnieć palcami. Jeżeli masz kilka form do pieczenia, to od razu przełóż do nich pozostałe części ciasta. Blaszki z ciastem przykryj ściereczką. Wskazówka: możesz również upiec pinsę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Podziel wówczas ciasto na dwie części.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto piecz około 20 minut. Powinno lekko wyrosnąć i się przyrumienić. Na podpieczoną pinsę wyłóż starty na tarce ser, boczek, pieczarki i pomidorki. Posyp pinsę oregano i wstaw do piekarnika. Piecz 5-10 minut.

Pozostałe kawałki ciasta podpiecz zgodnie z powyższymi wskazówkami, wyłóż dodatki i ponownie wstaw pinsę do piekarnika. Możesz również podpiec ją bez dodatków i po ostudzeniu przechowywać w papierowej torebce, w suchym i chłodnym miejscu, przez 2-3 dni.

Jak podawać pinsę?

Pinsę z dodatkami podawaj na ciepło. Przed podaniem udekoruj potrawę listkami rukoli. Placek bez dodatków możesz wykorzystać do przygotowania kanapek lub lekko podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni, pokroić na mniejsze kawałki i podawać jako dodatek do zup oraz sałatek.

Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą
Czytaj też:
Biorę chleb tostowy i zapiekam z pysznymi dodatkami. Szybka przekąska smakuje jak pizza