O przekąskach z cukinii można napisać osobną książkę kucharską, ale te roladki z pewnością byłyby wśród tych najlepszych. Te roladki smakują rewelacyjnie, a sekretem jest nie tylko sposób przygotowania cukinii, ale też świeże wnętrze z wyraźną nutą cytryny. Takie roladki możesz podać na przyjęciu, ale możesz też uszykować bliskim jako pyszną przekąskę na wspólne popołudnie czy wieczór w domu.
Jak zrobić przekąskę z cukinii smażonej w cieście?
Do panierowania cukinii używamy najprostszego ciasta. Wystarczy zanurzyć w nim plastry cukinii i usmażyć na złoto. Od ciebie zależy, jak grubą warstwę ciasta chcesz mieć na plastrach. Ważne jest, aby plastry cukinii nie były zbyt grube, a olej na patelni dobrze rozgrzany.
Ważne jest nadzienie z serka ricotta (taki ser kupisz bez problemu w większości marketów), który jest wprost stworzony do farszów. Aby był jeszcze bardziej kremowy, dodaj śmietanę. Sekretny składnik to skórka otarta z cytryny. Ten banalny – mogłoby się wydawać akcent – sprawia, że danie smakuje wyjątkowo. Cytryna dodaje przekąsce niesamowitej świeżości i dla kogoś, kto próbuje po raz pierwszy, jest zaskoczeniem.
Przepis: Przekąska ze smażonej cukinii
Pyszna przekąska z serowym nadzieniem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
- 1 cukinia
na ciasto:
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na farsz:
- 100 g sera ricotta
- 1 łyżka gęstej śmietany
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 pomidor
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, czerwony pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Smażenie cukinii i robienie farszuWymieszaj składniki na ciasto i odstaw na 15-20 minut. W tym czasie uszykuj farsz. Pomidory pokrój w kostkę (bez gniazd nasiennych, sam miąższ), wymieszaj ricottę ze śmietaną, dodaj skórkę z cytryny, przyprawy, pomidory i wymieszaj wszystko. Cukinię pokrój w długie plastry, dopraw solą i pieprzem. Maczaj w cieście i kładź na rozgrzany na patelni olej, smaż z obu stron. Usmażone cukinie odsącz na ręczniku papierowym.
- Robienie roladekNa plastry smażonej cukinii nakładaj farsz i zawijaj całość jak roladki.
Gotowe roladki możesz podawać w towarzystwie lekkich sosów na bazie jogurtu. Inną opcją podania przekąski, jest ułożenie roladek na grzankach (można wówczas przebić roladkę i pieczywo wykałaczką lub patyczkiem do koreczków).
Ciasto do smażenia cukinii
Podstawowy przepis na ciasto do cukinii możesz modyfikować, dodając do niego różne dodatki, ale też zamieniając wodę na inny płyn. Może to być mleko (dla delikatniejszego efektu) albo np. piwo. Jeśli lubisz ostre smaki, zrób pikantne ciasto. Wówczas do naszego przepisu wystarczy dołożyć chili i wymieszać przyprawę z ciastem.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniakówCzytaj też:
Nie tylko ogórki nadają się na mizerię. Surówka z tego taniego warzywa jest równie smaczna