Bratowa zaskoczyła mnie tymi pizzerinkami. Zrobiła je na spodach z cukinii. Mam ten prosty przepis

Bratowa zaskoczyła mnie tymi pizzerinkami. Zrobiła je na spodach z cukinii. Mam ten prosty przepis

Dodano: 
Pizzerinki z cukinii
Pizzerinki z cukinii Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Pizzerinki z cukinii to świetny pomysł na szybką przekąskę. Bratowa podała je podczas naszego ostatniego spotkania. Tak mi posmakowało, że aż wzięłam przepis.

Pizzerinki sprawdzą się na każdym spotkaniu towarzyskim. Łatwo je zjeść, zazwyczaj są dość sycące, a przede wszystkim każdy je lubi. Bratowa udowodniła mi, że można je zrobić we wciąż smacznej, ale zdecydowanie lżejszej wersji. Wystarczy zamiast ciasta drożdżowego – takiego jak na pizzę – przygotować spody z cukinii. Wybór ten znacznie skraca też czas wykonania przekąski.

Jak zrobić pizzerinki z cukinii?

Szybka przekąska na bazie sezonowego warzywa robi się niemalże sama. Wystarczy, że pokroisz cukinię, doprawisz ją wedle uznania, ułożysz na niej dodatki i zapieczesz. Charakter przysmaku zależał będzie od twojego gustu i zasobów lodówkowych. U bratowej akurat dodatki były proste – kiełbasa, ser żółty, dobra oliwa z oliwek i trochę suszonych ziół. Taką wersję też przygotowałam później w domu. Pizzerinkami wszyscy zajadali się nią ze smakiem.

Przepis: Pizzerinki z cukinii

Pyszna i szybka przekąska idealna na spotkania ze znajomymi.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
135 w każdej porcji

Składniki

  • 1 większa cukinia
  • 75 g kiełbasy czosnkowej
  • 70 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj, osusz i pokrój na okrągłe kawałki o grubości około 0,5 cm. Kiełbasę potnij na niezbyt grube plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Pieczenie pizzerinek z cukiniiKawałki cukinii posmaruj oliwą z oliwek. oprócz sola i pieprzem z obu stron, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz ziołami prowansalskimi. Ułóż kawałki kiełbasy i posyp wierzch pizzerinek serem żółtym. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza. Pod koniec włącz funkcję grill.

Jak podać przekąskę z cukinii?

Cukinię w formie pysznych pizzerinek – podobnie jak placek z warzywami w stylu amerykańskim — możesz polać sosem pomidorowym lub czosnkowym. Nie przesadź tylko z ilością, by zjadanie szybkiej przekąski z cukinii nie było utrudnione. Dobrym pomysłem jest też udekorowanie przysmaku świeżymi ziołami np. listkami bazylii czy posiekaną natką pietruszki. W ten sposób zyskasz efekt przyjemnego odświeżenia.

Możliwe warianty pizzerinek

Na plastrach cukinii możesz ułożyć też inne smaczne warzywa. Pokrój drobno pomidora i dopraw go pieprzem, a przekąska zacznie jeszcze bardziej przypominać uwielbiane przez wielu włoskie danie. Ciekawą opcją będzie też przygotowanie bałkańskiej pasty z papryki i bakłażana, czyli ajwaru. Gęsta wersja tego specjału świetnie pasuje do cukinii pod serową pierzynką.

Zastąp ser żółty fetą, a pizzerinki z cukinii nabiorą zupełnie innego charakteru. W tym przypadku warto doprawić je tymiankiem, by były jeszcze bardziej aromatyczne.

Czytaj też:
Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znam
Czytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca