Pizzerinki sprawdzą się na każdym spotkaniu towarzyskim. Łatwo je zjeść, zazwyczaj są dość sycące, a przede wszystkim każdy je lubi. Bratowa udowodniła mi, że można je zrobić we wciąż smacznej, ale zdecydowanie lżejszej wersji. Wystarczy zamiast ciasta drożdżowego – takiego jak na pizzę – przygotować spody z cukinii. Wybór ten znacznie skraca też czas wykonania przekąski.
Jak zrobić pizzerinki z cukinii?
Szybka przekąska na bazie sezonowego warzywa robi się niemalże sama. Wystarczy, że pokroisz cukinię, doprawisz ją wedle uznania, ułożysz na niej dodatki i zapieczesz. Charakter przysmaku zależał będzie od twojego gustu i zasobów lodówkowych. U bratowej akurat dodatki były proste – kiełbasa, ser żółty, dobra oliwa z oliwek i trochę suszonych ziół. Taką wersję też przygotowałam później w domu. Pizzerinkami wszyscy zajadali się nią ze smakiem.
Przepis: Pizzerinki z cukinii
Pyszna i szybka przekąska idealna na spotkania ze znajomymi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 135 w każdej porcji
Składniki
- 1 większa cukinia
- 75 g kiełbasy czosnkowej
- 70 g sera żółtego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCukinię umyj, osusz i pokrój na okrągłe kawałki o grubości około 0,5 cm. Kiełbasę potnij na niezbyt grube plasterki. Ser żółty zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Pieczenie pizzerinek z cukiniiKawałki cukinii posmaruj oliwą z oliwek. oprócz sola i pieprzem z obu stron, a następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz ziołami prowansalskimi. Ułóż kawałki kiełbasy i posyp wierzch pizzerinek serem żółtym. Piecz przez 10 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza. Pod koniec włącz funkcję grill.
Jak podać przekąskę z cukinii?
Cukinię w formie pysznych pizzerinek – podobnie jak placek z warzywami w stylu amerykańskim — możesz polać sosem pomidorowym lub czosnkowym. Nie przesadź tylko z ilością, by zjadanie szybkiej przekąski z cukinii nie było utrudnione. Dobrym pomysłem jest też udekorowanie przysmaku świeżymi ziołami np. listkami bazylii czy posiekaną natką pietruszki. W ten sposób zyskasz efekt przyjemnego odświeżenia.
Możliwe warianty pizzerinek
Na plastrach cukinii możesz ułożyć też inne smaczne warzywa. Pokrój drobno pomidora i dopraw go pieprzem, a przekąska zacznie jeszcze bardziej przypominać uwielbiane przez wielu włoskie danie. Ciekawą opcją będzie też przygotowanie bałkańskiej pasty z papryki i bakłażana, czyli ajwaru. Gęsta wersja tego specjału świetnie pasuje do cukinii pod serową pierzynką.
Zastąp ser żółty fetą, a pizzerinki z cukinii nabiorą zupełnie innego charakteru. W tym przypadku warto doprawić je tymiankiem, by były jeszcze bardziej aromatyczne.
Czytaj też:
Obtaczam krążki cukinii i smażę na patelni. To jedna z tańszych przekąsek, jaką znamCzytaj też:
Grilluję plastry cukinii i nadziewam prostym farszem. Tę przekąskę mogę jeść bez końca