Grzanki z pysznym serem wzbogacam o nietypowe składniki. To moja popisowa przekąska na domówkę

Grzanki z pysznym serem wzbogacam o nietypowe składniki. To moja popisowa przekąska na domówkę

Dodano: 
Grzanki z brie i jabłkiem
Grzanki z brie i jabłkiem Źródło:Shutterstock / Elena Veselova
Te grzanki od razu rozkochały w sobie moich gości. Do ich zrobienia wykorzystałam polski owoc i aromatyczny ser. Efekt był zdumiewający. Poznaj prosty przepis na wyjątkową przegryzkę.

Grzanki z serem zna chyba każdy. Moje przekąski na imprezy muszą być jednak ciekawe i nietuzinkowe. A że najbardziej lubię połączenie produktów słonych ze słodkimi, to moje chrupiące kanapeczki musiały zawierać coś specjalnego.

Często eksperymentuję w kuchni. Przed jednym ze spotkań ze znajomymi sprawdzałam, które składniki najlepiej parują się z chrupiącym pieczywem. W ten sposób odkryłam szybki patent na grzanki z serem brie i jabłkiem. Teraz robię je na niemal każdą domówkę.

Pyszna przekąska z serem

Do moich grzanek wykorzystuję bagietkę. To najprostsza i niedroga opcja, każdy ją lubi, a sprawienie, by była chrupiąca to bułka z masłem. Na minikanapeczkach ułożyłam jednak nietuzinkowe dodatki w postaci sera pleśniowego brie i jabłka. Całość okrasiłam jeszcze miodem. Goście pokochali ten przysmak i teraz już muszę go przyrządzać.

Jak zrobić grzanki z brie i jabłkiem?

Czy może być coś prostszego niż pieczywo zapieczonego z serem pleśniowym i chrupiącym owocem? To połączenie wydawało mi się banalne, ale odkąd podkręciłam je tymiankiem i pieprzem, wiem, że jest bardzo przyjemne. Wisienką na torcie jest dodawany po zapieczeniu miód – jego lepka konsystencja znakomicie kontrastuje z chrupiącym pieczywem. Koniecznie przetestujcie te grzanki — Wasi bliscy oszaleją na ich punkcie.

Przepis: Grzanki z brie i jabłkiem

Pyszne kanapki z serem pleśniowym i owocami. Idealne na podwieczorek lub kolację

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1 bułka bagietka
  • 200 g sera brie
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBagietkę pokrój na plastry o grubość 5-7 mm. Jabłko umyj i pokrój w cienkie półplasterki. Przygotuj też cienkie plastry sera brie.
  2. Przygotowanie grzanekPieczywo delikatnie natrzyj oliwą z oliwek. Ułóż na nim kawałki sera i jabłka. Grzanki przenieś na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Oprósz, tymiankiem, solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż się wyraźnie stopi, czyli około 5-10 minut. Gotowe polej odrobiną miodu.

Jak urozmaicić przekąskę z serem ?

Oprócz polewania kanapeczek miodem można jeszcze pokusić się o posypanie ich posiekanymi orzechami włoskimi. Z serami pleśniowymi komponują się one doskonale, a grzanki zyskają dodatkowej chrupkości. Zamiast sera brie możecie równie wykorzystać camemberta lub dowolny miękki ser żółty. Jabłko z powodzeniem też zastąpicie gruszką. Do tego owocu orzechy będą pasowały jeszcze bardziej, więc nikt nie odmówi takich smacznych grzanek z serem.

Czytaj też:
Z grillowanych plastrów cukinii robię pyszną przekąskę. Potrzebuję tylko 3 dodatków
Czytaj też:
Płatki kukurydziane w 10 minut przerabiam na pyszną przekąskę. Jest idealna do kawy i do szkoły