Nie masz pomysłu na szybką i zdrową przekąskę? Kup cykorię, dobrą szynkę i miękkie awokado. To wystarczy, aby zrobić przepyszne, chrupiące danie, które może zastąpić tradycyjne kanapki, tylko że w wersji fit.
Jak zrobić łódeczki z cykorii?
Aby podzielić cykorię na osobne listki, wystarczy je delikatnie porozdzielać. Można ewentualnie odciąć wcześniej końcówkę cykorii. Wiele osób unika tego warzywa ze względu na lekką goryczkę, ale w tym zestawie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jeśli przeszkadza ci goryczka cykorii, koniecznie usuń głąb. Lekko kwaskowy smak pasty z awokado również zniweluje uczucie goryczki.
Przepis: Łódeczki z cykorii
Chrupiąca przekąska z awokado i szynką.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 76 w każdej porcji
Składniki
- 1 cykoria
- 4 plasterki szynki
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCykorię podziel na części, szynkę pokrój na kawałki, awokado rozgnieć z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Robienie łódeczekNa każdy kawałek cykorii połóż pastę z awokado i szynkę.
W wersji na przyjęcie łódeczki ułóż na półmisku i udekoruj kawałkami szczypiorku lub innej zieleniny. Możesz obok położyć także ćwiartki cytryny, którą dodatkowo można skropić przekąskę. Gotowe łódeczki można również skropić odrobiną oliwy z oliwek.
Z czym można połączyć cykorię?
Niepozorna cykoria może być podstawą pysznych przekąsek i to od ciebie zależy, czy napełnisz listki. Wersja z awokado i szynką to tylko jedna z propozycji. Do łódeczek z cykorii można włożyć:
- rozgniecione z limonką awokado, ćwiartki jajka i usmażone na maśle zielone szparagi,
- hummus ze świeżą natką pietruszki,
- kawałki pieczonej piersi z kurczaka i pesto z bazylii,
- pastę z awokado, tuńczyka z puszki i pokrojoną w kostkę kolorową paprykę,
- pastę jajeczną i posiekany szczypiorek,
- majonez, pokrojoną w kostkę szynkę, ogórka kiszonego i szczypiorek,
- tradycyjną sałatkę jarzynową,
- inne sałatki, np. ziemniaczana, śledziowa czy makaronowa.
Łódeczki z cykorii mogą też posłużyć do oryginalnego podania małych porcji dań na ciepło, na przykład jajecznicy, gulaszu mięsnego czy warzywnego, a także sosu do spaghetti po bolońsku.
Czytaj też:
Taką sałatkę śledziową robił mój dziadek. Zamieniłam w przepisie jeden składnikCzytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu