Ta sałatka doskonale dba o moją linię. Przepis na egzotyczną ale prostą tabbouleh mam od koleżanki

Ta sałatka doskonale dba o moją linię. Przepis na egzotyczną ale prostą tabbouleh mam od koleżanki

Dodano: 
Tabbouleh
Tabbouleh Źródło:Shutterstock / Sea Wave
Kiedy chcemy schudnąć, powinniśmy zmienić swój sposób odżywiania. Ja zaczęłam jeść więcej sałatek, również w miejsce obiadu czy kolacji. Ostatnio moją ulubioną sałatką jest tabbouleh, która na długo syci.

Gdy powiedziałam mojej koleżance, że chcę trochę schudnąć, od razu zasugerowała mi sałatkę tabbouleh. Ona robi ją często, od czasu, gdy była w Libanie. I muszę przyznać, że figury można jej pozazdrościć. A rzeczywiście, kilka razy częstowała mnie tą potrawą, gdy u niej byłam. Ta sałatka jest nie tylko niezwykle apetyczna, ale też lekka i sycąca zarazem. Postanowiłam więc spróbować diety z sałatką libańską jedzoną na kolację. I muszę przyznać, że już cieszę się pierwszymi efektami.

Jak zrobić sałatkę libańską?

Sałatka libańska w oryginale nazywa się tabbouleh. Jej podstawowym składnikiem jest kasza bulgur. Jednak dodaje się do niej też dużo warzyw i zieleniny, dzięki czemu jest kolorowa, niskokaloryczna i soczysta.

Przepis: Tabbouleh

Sałatka libańska na bazie kaszy bulgur z dodatkiem warzyw i zieleniny

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
libańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g suchej kaszy bulgur
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 większe pomidory
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kumin
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszyKaszę wsyp na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 minut. Odcedź ją, wystudź. Możesz ją też przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Bulgur umieść w salaterce.
  2. Krojenie dodatkówPomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Duże pomidory pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i listki mięty drobno posiekaj.
  3. Łączenie składnikówDo kaszy bulgur dodaj pokrojone pomidory, cebulę, natkę pietruszki i miętę. Dodaj też odcedzoną ciecierzycę. Składniki skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku kuminem, solą i pieprzem.

Wskazówki: Ciecierzycę możesz pominąć w tej sałatce. Możesz jednak do niej dodać świeży ogórek i posiekany ząbek czosnku. Jeśli nie masz kaszy bulgur, podobną potrawę możesz przygotować na bazie kaszy jaglanej.

Co to jest bulgur?

Bulgur to rodzaj kaszy popularny w krajach arabskich. Otrzymuje się ją z pszenicy, zwykle z pszenicy twardej. Ziarna pszenicy najpierw się gotuje, potem suszy i rozdrabnia. Bulgur występuje w wersjach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.

Zaletą tej kaszy jest fakt, że szybko się ją gotuje, a można ją też tylko parzyć. Kaszę tę charakteryzuje orzechowy smak i lekkostrawność. Ma niski indeks glikemiczy i wysoką wartość odżywczą. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także potas, magnez i żelazo. Bulgur zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałym produktem dla osób dbających o linię.

Bulgurem można zastępować ryż czy kuskus. Kaszę tą dodaje się do sałatek, farszów, zup. Stanowi też bazę do pilawu.

Czytaj też:
Ta sałatka z kuskusem jest lekka i sycąca zarazem. Idealna na przekąskę, obiad lub kolację
Czytaj też:
Ta kasza to superfood, a my jej nadal nie doceniamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaszę bulgur