Gdy powiedziałam mojej koleżance, że chcę trochę schudnąć, od razu zasugerowała mi sałatkę tabbouleh. Ona robi ją często, od czasu, gdy była w Libanie. I muszę przyznać, że figury można jej pozazdrościć. A rzeczywiście, kilka razy częstowała mnie tą potrawą, gdy u niej byłam. Ta sałatka jest nie tylko niezwykle apetyczna, ale też lekka i sycąca zarazem. Postanowiłam więc spróbować diety z sałatką libańską jedzoną na kolację. I muszę przyznać, że już cieszę się pierwszymi efektami.
Jak zrobić sałatkę libańską?
Sałatka libańska w oryginale nazywa się tabbouleh. Jej podstawowym składnikiem jest kasza bulgur. Jednak dodaje się do niej też dużo warzyw i zieleniny, dzięki czemu jest kolorowa, niskokaloryczna i soczysta.
Przepis: Tabbouleh
Sałatka libańska na bazie kaszy bulgur z dodatkiem warzyw i zieleniny
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- libańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 100 g suchej kaszy bulgur
- 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 większe pomidory
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- kumin
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę wsyp na osolony wrzątek i gotuj ok. 10 minut. Odcedź ją, wystudź. Możesz ją też przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Bulgur umieść w salaterce.
- Krojenie dodatkówPomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Duże pomidory pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i listki mięty drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówDo kaszy bulgur dodaj pokrojone pomidory, cebulę, natkę pietruszki i miętę. Dodaj też odcedzoną ciecierzycę. Składniki skrop sokiem z cytryny, polej oliwą, wymieszaj. Dopraw do smaku kuminem, solą i pieprzem.
Wskazówki: Ciecierzycę możesz pominąć w tej sałatce. Możesz jednak do niej dodać świeży ogórek i posiekany ząbek czosnku. Jeśli nie masz kaszy bulgur, podobną potrawę możesz przygotować na bazie kaszy jaglanej.
Co to jest bulgur?
Bulgur to rodzaj kaszy popularny w krajach arabskich. Otrzymuje się ją z pszenicy, zwykle z pszenicy twardej. Ziarna pszenicy najpierw się gotuje, potem suszy i rozdrabnia. Bulgur występuje w wersjach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej.
Zaletą tej kaszy jest fakt, że szybko się ją gotuje, a można ją też tylko parzyć. Kaszę tę charakteryzuje orzechowy smak i lekkostrawność. Ma niski indeks glikemiczy i wysoką wartość odżywczą. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także potas, magnez i żelazo. Bulgur zawiera mało tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałym produktem dla osób dbających o linię.
Bulgurem można zastępować ryż czy kuskus. Kaszę tą dodaje się do sałatek, farszów, zup. Stanowi też bazę do pilawu.
Czytaj też:
Ta sałatka z kuskusem jest lekka i sycąca zarazem. Idealna na przekąskę, obiad lub kolacjęCzytaj też:
Ta kasza to superfood, a my jej nadal nie doceniamy. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaszę bulgur