Mimo, że dopiero zaczęła się wiosna, już warto rozglądać się za grzybami. Wszak niektóre gatunki występują tylko teraz. Należy do nich smardz, który pojawił się już w niektórych regionach Polski. Grzyb ten należy do jednych z najsmaczniejszych i najdroższych na świecie. Jego cena za kilogram dochodzi nawet do 450 zł. Na pierwsze okazy smardzów w tym roku natrafiono już w lutym, jednak szczyt sezonu na smardze przypada w kwietniu i maju. Warto wiedzieć, gdzie można znaleźć i zbierać te grzyby.
Jak wygląda i smakuje smardz?
Wyróżnia się kilka gatunków smardzów. Najpopularniejszy jest smardz jadalny, zwany też smardzem zwyczajnym. Do jadalnych gatunków należą też smardze: stożkowaty, wyniosły i grubonogi. Różnią się one między sobą nieco wyglądem, jednak ogólnie mówiąc, smardze wyglądają nieco inaczej niż klasyczne grzyby kapeluszowe.
Smardze charakteryzuje jajowaty kapelusz z charakterystycznymi wgłębianiami, który swą strukturą przypomina nieco plaster miodu. Kapelusz jest zrośnięty z trzonem i obie części są puste w środku, co widać po przekrojeniu. Kolor kapelusza może być brązowy, szarawy, beżowy, a także żółto-pomarańczowy. Trzon jest chropowaty, jasny z żółtawym lub kremowym odcieniem. Grzyby te mają orzechowo-korzenny aromat i delikatny smak.
Niestety dosyć podobnie wyglądają też trujące gatunki grzybów, a mianowicie piestrzenica kasztanowata i piestrzenica olbrzymia. Dlatego zbierając smardze, należy zachować szczególną ostrożność.
Gdzie rosną smardze i gdzie można je zbierać?
Smardze rosną na podmokłych terenach, np. w pobliżu strumieni i brzegów rzek, a także na podmokłych łąkach oraz w widnych lasach liściastych i mieszanych. Niestety grzybów tych nie można zbierać w lasach, bo są objęte częściową ochroną. Na szczęście wyrastają też w ogródkach, głównie w miejscach obsypanych korą i na trawnikach, a także w parkach i w szkółkach leśnych. I tam właśnie można je zbierać.
Jak przyrządzać smardze?
Smardze to dość uniwersalne grzyby, które warto dodawać do wielu potraw. Po opłukaniu można je smażyć, dusić i gotować. Świetnie smakuje przyrządzony z nimi sos do makaronu, a także risotto, zupa grzybowa, duszone mięso czy jajecznica. Grzybów tych nie wolno jednak jeść na surowo, bo może to prowadzić do zatrucia pokarmowego.
Czytaj też:
Znasz czarki? Te niezwykłe, jadalne grzyby właśnie pojawiły się w polskich lasachCzytaj też:
Inwazja grzybów mun w polskich lasach. Kobieta pochwaliła się całym koszem