Prosta sałatka z poświątecznych jajek. Dorzuć tylko 2 składniki
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Prosta sałatka z poświątecznych jajek. Dorzuć tylko 2 składniki

Dodano: 
Sałatka jajeczna
Sałatka jajeczna Źródło:Shutterstock / photosimysia
Zostały ci jajka po świętach? Nie trzymaj ich dłużej, tylko od razu przerób na coś pysznego. Na przykład na sałatkę jajeczną. Wystarczy, że dorzucisz jeszcze 2 składniki, a powstanie pyszna przekąska.

Mamy tendencję do przygotowywania zbyt dużych ilości jedzenia na święta. Dlatego już drugiego dnia zaczynamy się zastanawiać, co zrobić z nadmiarem jedzenia, jak je przetworzyć i jak utrwalić. Doskonałym sposobem na przechowywanie zapasów jest mrożenie. Jednak nie wszystkie produkty dadzą się w ten sposób utrwalić. Należą do nich między innymi jajka gotowane na twardo. Po zamrożeniu stają się gumowate i niesmaczne, lepiej więc jak najszybciej je zjeść. Jeśli znudziły wam się z majonezem, przeróbcie je na pyszną sałatkę.

Jak długo można przechowywać gotowane jajka?

Ugotowane jajka po wystudzeniu powinny być przechowywane w lodówce. Dzięki temu dłużej będą przydatne do spożycia. Jeśli są nieobrane można trzymać je w lodówce do 4 dni, obrane powinno się spożyć w ciągu 2 dni. Jajek farbowanych nie powinno się przechowywać, a jak najszybciej zjeść.

Jednak niezależnie od podanych terminów, zawsze warto kierować się swoim rozsądkiem i zmysłami. Jeśli białko jaja ma zmieniony kolor, zapach czy smak, lepiej od razu je wyrzucić. Inaczej można się narazić na zatrucie pokarmowe.

Jak zrobić sałatkę z poświątecznych jaj?

Nasza sałatka jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Możecie ją zjeść na przekąskę lub kolację.

Przepis: Sałatka jajeczna

Sałatka z jajek, tuńczyka i ogórka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówJajka obierz ze skorupek, pokrój w sporą kostkę. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki.
  2. Wykańczanie sałatkiJajka i ogórek wsyp do miski, dodaj rozdrobniony filet z tuńczyka. Całość oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sos z majonezu i jogurtu, wymieszaj, dopraw do smaku.

Z czym jeszcze warto zestawić gotowane jajka w sałatce?

Na bazie gotowanych na twardo jaj można zrobić przeróżne sałatki. Pokrojone jajka można wymieszać np. z wędzonym łososiem i majonezem albo z awokado i szczypiorkiem. Dobrym połączeniem będzie też zestawienie ich z gotowanymi ziemniakami, cebulą i majonezem. Warto też połączyć je ze świeżym szpinakiem, rzodkiewkami, pomidorami, ogórkiem konserwowym lub kiszonym.

Czytaj też:
Najlepsze przepisy na sałatki na święta. Wśród nich nasze hity – jajeczna i warstwowa
Czytaj też:
Kocham tę prostą sałatkę z awokado. Zobacz, jak zastępuje mi tradycyjny obiad