Chrupię i nie martwię się o figurę. Tę zdrową przekąskę zrobisz w 10 minut
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

Chrupię i nie martwię się o figurę. Tę zdrową przekąskę zrobisz w 10 minut

Dodano: 
Zdrowa przekąska na chlebku ryżowym
Zdrowa przekąska na chlebku ryżowym Źródło:Shutterstock / Erhan Inga
Ta przekąska z chlebka ryżowego znika u mnie zawsze do ostatniego okruszka. Jest przepyszna, a jednocześnie niskokaloryczna. Kolejna zaleta: robi się ją błyskawicznie.

Wystarczy kilka prostych składników i widelec, aby zrobić pyszną pastę, którą nakłada się na chlebek ryżowy. Z tuńczykiem, awokado i cebulką wygląda pięknie, a smakuje tak, że od razu najlepiej zrobić podwójną porcję samej pasty.

Jak zrobić przekąskę z chlebka ryżowego?

Potrzebujesz chlebek ryżowy – tak naprawdę dowolny. Chlebki ryżowe dostępne w sklepach są niejednokrotnie wzbogacane dodatkami, np. solą, ostrą papryką czy czarnuszką. Po prostu wybierz swój ulubiony. Do tego weź puszkę tuńczyka, awokado i cebulę, a za chwilę będziesz cieszyć się obłędnie pyszną przekąską.

Przepis: Chleb ryżowy z tuńczykiem i awokado

Zdrowa i szybka przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
282 w każdej porcji

Składniki

  • 4 krążki chlebka ryżowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki tuńczyka z puszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Zrób pastę z awokado i tuńczykaCebulkę drobno posiekaj. W misce rozgnieć awokado z tuńczykiem. Wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Zrób kanapkiNa krążki chlebka ryżowego nakładaj porcje pasty. Możesz całość skropić sokiem z cytryny lub limonki.

Przekąskę z chlebka ryżowego możesz śmiało podać na imprezie. Aby wyglądała jeszcze bardziej efektownie, udekoruj ją kiełkami lub listkami świeżych ziół oraz kawałkami rzodkiewki.

Chlebek ryżowy z tuńczykiem możesz też zabrać do pracy, w podróż albo na wycieczkę. Wówczas osobno spakuj chlebek i osobno pastę. Zajadaj, nabierając pastę z pojemnika za pomocą kawałków ryżowego chlebka.

Pastę z awokado i tuńczyka możesz także wykorzystać na kanapki ze zwykłego chleba albo np. zawinąć w tortillę. Sprawdzi się także jako prosta salsa do nachosów i chipsów. Na imprezie możesz ją także podawać na krakersach, a wersji najbardziej fit – na zielonych łódeczkach z liści cykorii. Pasta nadaje się również do faszerowania jajek – wówczas możesz do niej wmieszać także ugotowane żółtko.

Chlebek ryżowy z tuńczykiem na ostro

Nasza przekąska z chlebka ryżowego i tuńczyka ma wyrazisty, rybny smak przełamany ostrością czerwonej cebulki. Jeśli jednak lubisz jeść naprawdę ostre potrawy, koniecznie dorzuć do swojej pasty posiekaną papryczkę chilli. Doda całości charakteru i koloru. Do pasty można także dodać posiekany ząbek czosnku.

Czytaj też:
Najszybsza pasta kanapkowa świata. Nie potrzebujesz nawet blendera
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci