Wystarczy kilka prostych składników i widelec, aby zrobić pyszną pastę, którą nakłada się na chlebek ryżowy. Z tuńczykiem, awokado i cebulką wygląda pięknie, a smakuje tak, że od razu najlepiej zrobić podwójną porcję samej pasty.
Jak zrobić przekąskę z chlebka ryżowego?
Potrzebujesz chlebek ryżowy – tak naprawdę dowolny. Chlebki ryżowe dostępne w sklepach są niejednokrotnie wzbogacane dodatkami, np. solą, ostrą papryką czy czarnuszką. Po prostu wybierz swój ulubiony. Do tego weź puszkę tuńczyka, awokado i cebulę, a za chwilę będziesz cieszyć się obłędnie pyszną przekąską.
Przepis: Chleb ryżowy z tuńczykiem i awokado
Zdrowa i szybka przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 282 w każdej porcji
Składniki
- 4 krążki chlebka ryżowego
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki tuńczyka z puszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Zrób pastę z awokado i tuńczykaCebulkę drobno posiekaj. W misce rozgnieć awokado z tuńczykiem. Wymieszaj z cebulą, dopraw solą i pieprzem.
- Zrób kanapkiNa krążki chlebka ryżowego nakładaj porcje pasty. Możesz całość skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Przekąskę z chlebka ryżowego możesz śmiało podać na imprezie. Aby wyglądała jeszcze bardziej efektownie, udekoruj ją kiełkami lub listkami świeżych ziół oraz kawałkami rzodkiewki.
Chlebek ryżowy z tuńczykiem możesz też zabrać do pracy, w podróż albo na wycieczkę. Wówczas osobno spakuj chlebek i osobno pastę. Zajadaj, nabierając pastę z pojemnika za pomocą kawałków ryżowego chlebka.
Pastę z awokado i tuńczyka możesz także wykorzystać na kanapki ze zwykłego chleba albo np. zawinąć w tortillę. Sprawdzi się także jako prosta salsa do nachosów i chipsów. Na imprezie możesz ją także podawać na krakersach, a wersji najbardziej fit – na zielonych łódeczkach z liści cykorii. Pasta nadaje się również do faszerowania jajek – wówczas możesz do niej wmieszać także ugotowane żółtko.
Chlebek ryżowy z tuńczykiem na ostro
Nasza przekąska z chlebka ryżowego i tuńczyka ma wyrazisty, rybny smak przełamany ostrością czerwonej cebulki. Jeśli jednak lubisz jeść naprawdę ostre potrawy, koniecznie dorzuć do swojej pasty posiekaną papryczkę chilli. Doda całości charakteru i koloru. Do pasty można także dodać posiekany ząbek czosnku.
Czytaj też:
Najszybsza pasta kanapkowa świata. Nie potrzebujesz nawet blenderaCzytaj też:
Pasta kanapkowa z wątróbki lepsza niż pasztet. Przepis znalazłam u mojej babci