Słodkie grzanki z ubitą fetą to ostatni hit Internetu. Zaskocz nim swoich bliskich

Słodkie grzanki z ubitą fetą to ostatni hit Internetu. Zaskocz nim swoich bliskich

Dodano: 
Słodkie grzanki z serem feta
Słodkie grzanki z serem feta Źródło:Shutterstock / Ray Bernoff
Szukacie nowych potraw i zaskakujących smaków? Mamy dla was coś prostego, zaskakującego i bardzo smacznego. To słodkie grzanki z ubitą fetą, które są hitem Internetu. Koniecznie musicie ich spróbować.

W Internecie dobre i złe wieści rozchodzą się bardzo szybko. Podobnie, jak przepisy na wyjątkowe potrawy. Do takich z pewnością należy prosta przekąska z chałki i sera feta. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, a zaskakujące połączenie słodkiego i słonego wprawi wasze kubki smakowe w prawdziwą euforię.

Słodka chałka smakuje nie tylko na słodko

Robioną ze słodkawego ciasta drożdżowego chałkę można podać na wiele sposobów. Zwykle kroi się ją w kromki, smaruje masłem oraz miodem, dżemem lub konfiturą. Można ją też jadać namoczoną w mleku albo podgrzewać i serwować na ciepło. Jednak chałka dobrze smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Spróbujcie kanapek z chałki z serem żółtym czy pasztetem. To zupełnie inny wymiar smaku. Podobnie zresztą jak grzanki z chałki podane z ubitą fetą i pomidorkami.

Jak zrobić słodkie grzanki z ubitą fetą?

Słodka chałka i słona feta doskonale idą ze sobą w parze. Szczególnie, jeśli z chałki zrobi się grzanki, a z sera feta puszysty krem. Całość świetnie dopełnią pieczone pomidorki. Ta pomysłowa przekąska wygląda jak z restauracji, a smakuje niebiańsko.

Przepis: Słodkie grzanki z ubitą fetą

Grzanki z chałki podane z ubitym serem feta i pieczonymi pomidorkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 1 chałka
  • 300 g sera feta
  • 4-5 łyżek mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzanekChałkę pokrój w dość grube kromki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i szczyptą soli. Masłem posmaruj z obu stron kromki chałki. Ułóż je na ruszcie nad blachą z piekarnika. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wystudź.
  2. Wykonanie bitej fetySer feta lub typu feta pokrusz do miski. Dodaj mleko, 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli, zblenduj całość na gładką masę.
  3. Smażenie pomidorkówPomidorki umyj, nie obrywając od gałązek. Połóż je na patelni z łyżką oliwy, lekko zrumień z każdej strony. Przykryj, trzymaj pod przykryciem na małym ogniu, aż zrobią się miękkie i gorące.
  4. Serwowanie grzanekChrupiące grzanki rozłóż na talerzykach. Na każdej połóż porcję kremu z sera feta, udekoruj pomidorkami, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Wskazówki, dzięki którym słodkie grzanki z ubitą fetą wyjdą idealne

Grzanki z fetą nie mogą się nie udać, jednak podamy parę szczegółów, dzięki którym wyjdą doskonałe.

  • Chałkę należy pokroić w grube kromki. Dzięki temu po upieczeniu z wierzchu będą chrupiące, a w środku miękkie. W połowie pieczenia warto je obrócić na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły. Powinny być złociste i twardawe z wierzchu.
  • Po pokruszeniu ser feta dobrze jest pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Wtedy da się go zmiksować, a nawet utrzeć ręcznie na puszystą masę.
  • Pomidorki zamiast smażyć na patelni, można upiec w piekarniku razem z grzankami. Wcześniej można je skropić olejem.

Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia
Czytaj też:
Zdrowe kanapki na słodko? To jest możliwe, a dzieci kochają chleb z tymi dodatkami

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@dominikczeronek