Szatkuję kapustę pekińską i dokładam trzy proste składniki. Ta soczysta surówka pasuje do wielu dań

Szatkuję kapustę pekińską i dokładam trzy proste składniki. Ta soczysta surówka pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Dmitrii_85
Do obiadu zawsze warto podać surówkę. To bardzo zdrowe dopełnienie dodaje też daniu smaku i podnosi jego wartość odżywczą. Tę z kapusty pekińskiej zrobicie prosto i szybko. Wystarczy, że dołożycie trzy dodatki.

Warzywa są bardzo zdrowe, dlatego powinniśmy jeść je regularnie. Najlepiej kilka razy dziennie. Jedną z najlepszych okazji jest obiad. Z warzyw można bowiem przygotować smaczny i zdrowy dodatek do dania. Dziś proponuję wam surówkę z kapusty pekińskiej. Jest to tani produkt, który ma neutralny smak, doskonale komponuje się z różnymi dodatkami i pasuje do różnych dań.

Z czym warto łączyć kapustę pekińską?

Kapusta pekińska to warzywo o delikatnym smaku i stosunkowo niedużej zawartości wody. Z tego powodu dobrze jest ją zestawiać ze składnikami, które są bardziej wyraziste w smaku i soczyste. W roli takich dodatków doskonale sprawdzą się np.: pomidory, ogórki, kukurydza konserwowa, cebula, papryka, marchewka, szczypiorek, koperek, natka pietruszki. Można też sięgnąć po ser feta.

Jak zrobić soczystą i chrupiącą surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowanie tej smakowitej surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Kapustę pekińską wystarczy tylko opłukać, osuszyć, a potem poszatkować. Wiele pracy nie będziecie też mieć z przygotowaniem dodatków. Pomidory wystarczy umyć i pokroić w cząstki lub dużą kostkę, cebulę pokroić w krążki lub piórka, a marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Kompozycję warzyw należy wymieszać z lekkim sosem, który doda smaku i soczystości.

Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej, pomidorów, marchewki i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na dużych oczkach, cebulę pokrój w półkrążki, a pomidory na cząstki.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa wymieszaj z sosem z soku z cytryny i oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Ta surówka z kapusty pekińskiej jest soczysta, chrupiąca i dość łagodna w smaku. Dzięki temu będzie doskonale pasować do różnych dań obiadowych. Można ją podać np. do kurczaka pieczonego, smażonego czy duszonego, a także do duszonej wieprzowiny, kotletów schabowych czy mielonych. Dobrze będzie też komponować się ze smażoną albo pieczoną rybą oraz z daniami jarskimi, np. zapiekanką makaronową, kaszotto.

Czytaj też:
Nie sięgam po przetwory. Ta tania surówka z 3 warzyw ratuje zimowe obiady i wspiera odporność
Czytaj też:
Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak myląca