Ten obiad robię w przedświątecznym zabieganiu. Rodzina zjada ze smakiem i do syta

Ten obiad robię w przedświątecznym zabieganiu. Rodzina zjada ze smakiem i do syta

Dodano: 
Makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem Źródło: Wikimedia Commons / File Upload Bot (Magnus Manske) / Creative Commons Attribution 2.0
Tydzień przed Wigilią więcej myślimy o Świętach niż o dniu dzisiejszym. A jeść się chce. Stąd moja propozycja na szybki, smaczny i pożywny obiad. W roli głównej makaron i filet z piersi kurczaka.

Święta za pasem, więc każdy sprząta, kupuje prezenty i robi zakupy spożywcze. Nie można jednak dać się zwariować i trzeba zadbać o swój żołądek. Najlepiej w prosty i smaczny sposób. Przygotujcie makaron z kurczakiem w pysznym sosie, a cała rodzina naje się do syta.

Jak przygotować makaron do dania?

Do gęstego sosu z kurczakiem najlepiej wybrać grubszy makaron. Może to być penne czy świderki. Makaron należy wrzucić na osolony wrzątek i gotować według zaleceń producenta, tak by był al dente. Określenie to oznacza, że kluski mają być lekko twardawe, tak by stawiały lekki opór zębom. Tak ugotowany makaron jest nie tylko najsmaczniejszy, ale też i najzdrowszy. Nie tuczy bowiem tak, jak ten bardzo miękki. Po odcedzeniu makaronu zostawcie zawsze trochę wody, w której się gotował. Przyda się do rozcieńczenia zbyt gęstego sosu.

Jak przygotować makaron z orzeźwiającym, pożywnym sosem?

Przygotowanie tego szybkiego obiadu zaczynam od nastawienia makaronu. W czasie, gdy się gotuje, zajmuję się kurczakiem. Filet kroję w kostkę, przyprawiam i rumienię na patelni. Potem zdejmuję go na talerz, a na patelni szykuję sos. Jest bardzo prosty, ale smaczny. By go przygotować, krótko podsmażam tylko posiekany czosnek, a potem wlewam śmietankę i dodaję skórkę startą z cytryny. Całość gotuję kilka minut, doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a na koniec wrzucam do sosu kurczaka. Po podgrzaniu sos jest gotowy do podania.

Przepis: Makaron z kurczakiem w cytrynowym sosie

Szybki, pożywny obiad z makaronu i kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu (np. penne, tagliatelle)
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • parmezan i natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneUgotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Zachowaj ½ szklanki wody z gotowania. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni z oliwą i masłem, zdejmij z patelni.
  2. Przygotowanie sosuNa tej samej patelni przesmaż chwilę posiekany czosnek. Wlej śmietankę, dodaj startą skórkę cytrynową. Gotuj na małym ogniu 2–3 minuty. Dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  3. Łączenie składnikówDo sosu dodaj obsmażonego kurczaka i makaron. Całość wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty. Danie rozłóż na talerze, posyp parmezanem i posiekaną natką.

Makaron z kurczakiem – kilka wskazówek

Przed podaniem makaron warto posypać parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii lub natki pietruszki. A oto kilka wskazówek dotyczących jego przygotowania.

  • Jeśli sos jest za gęsty, warto go nieco rozcieńczyć wodą, która została z gotowania makaronu.
  • By sos był mniej kaloryczny, użyjcie śmietanki 18% wymieszanej pół na pół z mlekiem.
  • Razem z kurczakiem do sosu można dodać obgotowane różyczki brokułu czy listki świeżego szpinaku.
  • Zamiast fileta z kurczaka do tej potrawy można użyć łososia.
  • Jeśli chcecie, by sos był bardziej wyrazisty, dodajcie do niego trochę posiekanych kaparów.

Czytaj też:
Gdy wracam głodna do domu, robię tę zapiekankę z patelni. Sycąca, szybka i pod grubą pierzynką sera
Czytaj też:
Zamiast schabowego robię te kotlety z siekanej piersi kurczaka. Szybkie, lekkie i zawsze soczyste