Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, po jakie możecie sięgnąć. Potrafi wyjść smaczna i soczysta, trzeba tylko umieć się z nią obchodzić. Ja polecam ją w wersji faszerowanej, bo wtedy będzie pełna smaku i nadzwyczaj soczysta. Przygotujcie ją raz, a z pewnością będziecie wracać do tego przepisu.
Czy polędwiczkę wieprzową trzeba marynować?
Polędwiczka wieprzowa to na tyle delikatne mięso, że nawet nie wymaga marynowania. Owszem, marynatę można zastosować, ale głównie po to, by dodać mięsu smaku i aromatu. Ja zazwyczaj krótko, bo ok. godzinę, marynuję ją w mieszance czosnku, tymianku i oliwy z oliwek. Można też sięgnąć np. po musztardę, miód i olej albo czosnek, sok z cytryny, zioła i oliwę. Po tym czasie mięso można nadziewać, smażyć i piec.
Jak przygotować soczystą, aromatyczną polędwiczkę?
By polędwiczka wieprzowa wyszła soczysta i aromatyczna, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze warto zastosować nadzienie, które nie tylko doda mięsu smaku, ale też sprawi, że danie będzie wyglądało apetycznie i zwiększy się jego soczystość.
Tym razem proponuję farsz z czterech składników. Są to: pieczarki podduszone z cebulą, ser żółty i wędzony boczek. Boczek stosuję w postaci cieniutkich plasterków, którymi owijam całość przed smażeniem. Efekt jest rewelacyjny, bo powierzchnia tego mięsa jest chrupiąca, a wnętrze miękkie i soczyste. Istotne jest też, by po upieczeniu, pozwolić polędwiczce odpocząć w ciepłym miejscu. Dzięki temu soki równomiernie rozejdą się po całym mięsie i będzie smaczniejsze.
Przepis: Polędwiczka zawijana w boczek
Polędwiczka wieprzowa z farszem pieczona w wędzonym boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tymianek
- sól, pieprz
Na farsz:
- 300 g pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 duże plastry żółtego sera
- 4-5 długich plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, natnij wzdłuż na głębokość ok. 2,5 cm. Natrzyj ją solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i oliwą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, dopraw, duś aż odparuje nadmiar płynu. Farsz przestudź, nałóż w nacięcie w mięsie. Przykryj je kawałkami plasterków żółtego sera. Potem nadziane polędwiczki owiń plasterkami boczku.
- Smażenie i pieczenieZawiniętą w boczek polędwiczkę krótko zrumień na patelni z olejem. Przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj, piecz ok. 18-20 minut w 180 st. C.
Inne pomysły na farsz do polędwiczki
Choć bardzo lubię polędwiczkę z pieczarkowym farszem, to nie jest to jedyne smaczne nadzienie. Na świąteczny stół możecie podać polędwiczkę nadziewaną suszonymi owocami i orzechami, szpinakiem i serem czy mozzarellą i suszonymi pomidorami. Każda opcja ma nieco inny charakter, ale dobrze komponuje się z wędzonym boczkiem. Także na wierzch polecam to wykończenie.
Czytaj też:
Nacinam polędwiczki, wypełniam prostym miksem i do piekarnika. Co za wygląd, co za smak!Czytaj też:
To najlepsza wersja polędwiczki, jaką jadłam. Kilka tanich składników wynosi ją na wyżyny
