Seler naciowy to inna odmiana warzywa niż ten korzeniowy, uprawiana na soczyste łodygi. Jego mocne korzenno-roślinne nuty świetnie podkręcają potrawy, nadając im świeżość. Tu jednak nie jest składnikiem smakowym, tylko bazą surówki. Wymaga więc równie mocnych dodatków. W tej roli doskonale odnajduje się ser z przerostem pleśni, który idealnie pasuje także do reszty produktów i sosu.
Jak zrobić surówkę z selera naciowego z serem pleśniowym?
Używam do niej selera pokrojonego w cienkie plasterki. Osładzam go jabłkiem krojonym ze skórką i łagodzę orzechami włoskimi. Całość podkręca pikantny ser z niebieską pleśnią i sos jogurtowo-majonezowy z sokiem z cytryny. Ten ostatni zapewnia kontrast smaku i sprawia, że miąższ jabłka nie ciemnieje. Całość balansuję również łyżką płynnego miodu.
Surówkę doprawiam pieprzem, natomiast sól sypię ostrożnie, bo sporo jest już w serze i majonezie. Można dołożyć też świeże zioła, na przykład łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku. Ze składnikami mieszanki dobrze komponuje się ponadto świeży tymianek.
Przepis: Surówka z selera naciowego z serem pleśniowym
Świeża, chrupiąca sałatka z pikantno-kremową nutą sera z przerostem pleśni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 271 w każdej porcji
Składniki
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 duże jędrne jabłko
- 50 g orzechów włoskich
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPotnij selera w cienkie plasterki, a orzechy posiekaj. Ser pleśniowy i miąższ jabłka ze skórką pokrój w kostkę. Włóż wszystko do miski.
- Mieszanie sałatkiPołącz jogurt z majonezem, sokiem z cytryny i miodem, dopraw sos pieprzem. Polej nim składniki w misce i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól.
Jaki ser pasuje do surówki z selera naciowego?
W tym daniu można użyć również innego sera niż ten z przerostem niebieskiej, a także zielonej pleśni. Powinien mieć wyrazisty zapach i smak ze słonymi nutami, które zbalansują selera. Sprawdzi się tu zwłaszcza pokruszony twardy Pecorino Romano z mleka owczego. Ponieważ jest bardzo słony, warto zmniejszyć jego ilość nawet o połowę. Dobrym wyborem jest ponadto ser kozi, zarówno twardy, jak i kostki z miękkiej roladki.
Dlaczego warto jeść selera naciowego?
To bardzo lekkie warzywo, które w 95% składa się z wody i dostarcza tylko 17 kalorii w stugramowej porcji. Jest przy tym źródłem witaminy K, która wspiera układ krążenia i kostny, oraz kwasu foliowego. Ten związek nazywany witaminą B9 wspomaga pracę układu nerwowego i ochronę przed błędami genetycznymi. Seler naciowy zawiera też potas i inne minerały.
Włączenie go do diety zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie. Zapewnia substancje przeciwzapalne, poprawiając ochronę przed wrzodami żołądka, obniżające ciśnienie i cholesterol we krwi, antynowotworowe, jak również zasadotwórcze (odkwaszające organizm).
Czytaj też:
Do ziemniaków dorzucam dwa składniki. Błyskawiczna sałatka idealna na kolacjęCzytaj też:
Moja surówka z selera z tym sosem znika szybciej, niż zdążę podać obiad
