Wiele osób omija to warzywo. W tej surówce traci mocny aromat i smakuje tak, że trudno się oderwać

Wiele osób omija to warzywo. W tej surówce traci mocny aromat i smakuje tak, że trudno się oderwać

Dodano: 
Surówka z selera naciowego i jabłka
Surówka z selera naciowego i jabłka Źródło: Shutterstock / Ivan Mateev
Wiele osób unika tego warzywa, a jest bardzo zdrowe. Gdy łączę je ze składnikami tej surówki, intensywny aromat schodzi na dalszy plan. To mistrzostwo smaku, dzięki któremu polubiłam chrupiące łodygi.

Seler naciowy to inna odmiana warzywa niż ten korzeniowy, uprawiana na soczyste łodygi. Jego mocne korzenno-roślinne nuty świetnie podkręcają potrawy, nadając im świeżość. Tu jednak nie jest składnikiem smakowym, tylko bazą surówki. Wymaga więc równie mocnych dodatków. W tej roli doskonale odnajduje się ser z przerostem pleśni, który idealnie pasuje także do reszty produktów i sosu.

Jak zrobić surówkę z selera naciowego z serem pleśniowym?

Używam do niej selera pokrojonego w cienkie plasterki. Osładzam go jabłkiem krojonym ze skórką i łagodzę orzechami włoskimi. Całość podkręca pikantny ser z niebieską pleśnią i sos jogurtowo-majonezowy z sokiem z cytryny. Ten ostatni zapewnia kontrast smaku i sprawia, że miąższ jabłka nie ciemnieje. Całość balansuję również łyżką płynnego miodu.

Surówkę doprawiam pieprzem, natomiast sól sypię ostrożnie, bo sporo jest już w serze i majonezie. Można dołożyć też świeże zioła, na przykład łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku. Ze składnikami mieszanki dobrze komponuje się ponadto świeży tymianek.

Przepis: Surówka z selera naciowego z serem pleśniowym

Świeża, chrupiąca sałatka z pikantno-kremową nutą sera z przerostem pleśni.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
271 w każdej porcji

Składniki

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 duże jędrne jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówPotnij selera w cienkie plasterki, a orzechy posiekaj. Ser pleśniowy i miąższ jabłka ze skórką pokrój w kostkę. Włóż wszystko do miski.
  2. Mieszanie sałatkiPołącz jogurt z majonezem, sokiem z cytryny i miodem, dopraw sos pieprzem. Polej nim składniki w misce i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj sól.

Jaki ser pasuje do surówki z selera naciowego?

W tym daniu można użyć również innego sera niż ten z przerostem niebieskiej, a także zielonej pleśni. Powinien mieć wyrazisty zapach i smak ze słonymi nutami, które zbalansują selera. Sprawdzi się tu zwłaszcza pokruszony twardy Pecorino Romano z mleka owczego. Ponieważ jest bardzo słony, warto zmniejszyć jego ilość nawet o połowę. Dobrym wyborem jest ponadto ser kozi, zarówno twardy, jak i kostki z miękkiej roladki.

Dlaczego warto jeść selera naciowego?

To bardzo lekkie warzywo, które w 95% składa się z wody i dostarcza tylko 17 kalorii w stugramowej porcji. Jest przy tym źródłem witaminy K, która wspiera układ krążenia i kostny, oraz kwasu foliowego. Ten związek nazywany witaminą B9 wspomaga pracę układu nerwowego i ochronę przed błędami genetycznymi. Seler naciowy zawiera też potas i inne minerały.

Włączenie go do diety zwiększa poziom antyoksydantów w organizmie. Zapewnia substancje przeciwzapalne, poprawiając ochronę przed wrzodami żołądka, obniżające ciśnienie i cholesterol we krwi, antynowotworowe, jak również zasadotwórcze (odkwaszające organizm).

Czytaj też:
Do ziemniaków dorzucam dwa składniki. Błyskawiczna sałatka idealna na kolację
Czytaj też:
Moja surówka z selera z tym sosem znika szybciej, niż zdążę podać obiad