Flaczki to danie znane w Europie od średniowiecza. W Polsce pierwsze wzmianki o tej zupie pojawiły się w kuchni staropolskiej. Podobno wielkim miłośnikiem flaków był król Władysław Jagiełło. W wielu regionach były i są uważane za danie odświętne – pojawiały się i pojawiają na weselach i większych ucztach. Jedni flaczkami się zachwycają, inni mają do nich obrzydzenie.
Jak się przyrządza tradycyjne flaczki?
Flaczki wywodzą się z kuchni ludowej, ale z czasem stały się jednym z klasyków kuchni polskiej. Występują też w innych krajach (np. we Włoszech), jednak polska wersja należy do najbardziej aromatycznych. Flaczki to zawiesista, pożywna zupa z oczyszczonych fragmentów żołądka wołu lub cielęcia. Po dokładnym oczyszczeniu i ugotowaniu kroi się je w cienkie paseczki, a potem gotuje na wywarze mięsno-warzywnym i doprawia aromatycznymi przyprawami na ostro.
Jak zrobić jarskie flaczki?
Wiele osób już na samą myśl, że ma zjeść kawałek żołądka krowy, odmawia tej zupy. Jej miłośnicy wiedzą jednak, że jest bardzo smaczna. Dlatego ja na wzór klasycznych flaczków szykuję jarskie. Zamiast po flaki, sięgam po boczniaki, które po pokrojeniu bardzo przypominają flaki. I pod względem struktury i barwy.
Jarskie flaczki gotuję na wywarze warzywnym, z dodatkiem startej marchewki, pietruszki i selera. Pod koniec zupę zakwaszam koncentratem pomidorowym i doprawiam majerankiem, imbirem i ostrą papryką. Jest pełna smaku i aromatu.
Przepis: Jarskie flaczki
Aromatyczne flaczki z boczniaków
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 400–500 g boczniaków
- 1-2 łyżki masła lub oleju
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówBoczniaki delikatnie oczyść na sucho. Pokrój je w paski, by przypominały flaki. Podsmaż je na maśle, by lekko się zrumieniły i puściły aromat. Odstaw je na bok.
- Podsmażanie warzywMarchew, pietruszkę i seler oczyść, pokrój w cienkie paski lub zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż ją w garnku na tłuszczu, dodaj starte warzywa, smaż 3-4 minuty.
- Gotowanie flaczkówZalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 10 minut. Dodaj podsmażone boczniaki, koncentrat, majeranek, słodką paprykę, ostrą, imbir, gałkę. Gotuj kolejne 10 minut. Zupę dopraw do smaku.
Flaczki z boczniaków – kilka wskazówek
Flaczki zarówno tradycyjne, jak i jarskie, najlepiej smakują, gdy są gorące. Świetnie prezentują się na białym talerzu, posypane posiekaną natką pietruszki lub świeżym majerankiem. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
- Flaczki najlepiej smakują podane z pieczywem. U nas tradycyjnie serwuje się je z bułką, ale można też z chlebem białym lub ciemnym.
- By jarskie flaczki nabrały „mięsnego” smaku, warto je doprawić wędzoną papryką.
- Flaczki z boczniaków można też ugotować na wywarze drobiowym.
- Zupa ta doskonale nadaje się do odgrzewania. Następnego dnia jest jeszcze smaczniejsza.
Czytaj też:
Flaczki mojej mamy są najlepsze, jakie jadłam. Ten składnik dodaje im wyrazistościCzytaj też:
Ten gulasz z żołądków drobiowych to moje wielkie odkrycie. Nie wiedziałam, że tak mogą smakować
