Formuje je z delikatnego mięsa i zapiekam w sosie. Są o wiele lepsze od kotletów mielonych

Formuje je z delikatnego mięsa i zapiekam w sosie. Są o wiele lepsze od kotletów mielonych

Dodano: 
Pulpety drobiowe
Pulpety drobiowe Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jeśli lubicie potrawy z mielonego mięsa, postawcie na pulpety. W porównaniu z kotletami są o wiele delikatniejsze i lżej strawne, bo nie mają panierki i nie są smażone. Jedne z najsmaczniejszych szykuję w piekarniku.

Mięso mielone ma wiele zalet. Ponieważ jest mocno rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Poza tym zjada się je z przyjemnością, bo nie trzeba za dużo gryźć. A ponad wszystko można je przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam was na wyjątkowo delikatne danie z piekarnika.

Dlaczego pulpety są delikatne?

Masę na pulpety robi się z mielonego mięsa, w podobny sposób jak na kotlety mielone. Różnica pojawia się dopiero później. Pulpety bowiem formuje się w dłoniach, nadając im kształt kulek, ewentualnie obtacza w mące i gotuje. Nie ma tu więc ciężkostrawnego smażenia, ani panierki. Dzięki temu potrawa jest lekka dla żołądka. Ja nieco ją modyfikuję, bo zamiast pulpety gotować, zapiekam je w smacznym sosie. Też wychodzą delikatne, zwłaszcza że robię je z mięsa drobiowego.

Jak przygotować pulpety w piekarniku?

Moje pulpety drobiowe przygotowuję w piekarniku. Najpierw szykuję w garnku sos serowy, który przelewam do naczynia do zapiekania. Potem przygotowuję masę na pulpety i formuję z niej kształtne kulki. Po delikatnym obtoczeniu w mące (nadmiar strzepuję), wkładam je do gorącego sosu i całość wstawiam do piekarnika. Na początku naczynie warto przykryć, by pulpety nie wyschły w czasie zapiekania. Pod koniec pokrywkę czy folię aluminiową warto ściągnąć, by wierzch potrawy lekko się zrumienił.

Przepis: Pulpety zapiekane w sosie serowym

Delikatne, pełne smaku danie z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki mąki

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki bulionu
  • 100–120 g startego żółtego sera
  • ½ łyżeczki musztardy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuRozpuść masło w garnku. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, leciutko przesmaż. Stopniowo wlewaj mleko i bulion, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty ser, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem, musztardą i gałką muszkatołową.
  2. Przygotowanie pulpetówW misce połącz: mielone mięso, jajko, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, posiekaną natkę i przyprawy. Wyrób masę dłonią, aż będzie jednolita. Zwilż dłonie i formuj z niej kulki. Każdą lekko obtocz w mące.
  3. ZapiekanieGorący sos przelej do naczynia do zapiekania, włóż do niego mięsne kulki. Naczynie przykryj, pulpety zapiekaj ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec zdejmij pokrywę, by potrawa lekko się zrumieniła.

Inna wersja pulpetów z piekarnika

Pulpety w piekarniku możecie też przygotować w nieco innej wersji. Zamiast sosu serowego, możecie bowiem przyrządzić np. sos pomidorowy czy koperkowy. Pierwszy jest wyrazisty w smaku, lekkostrawny i niskokaloryczny. Będzie doskonały dla osób liczących kalorie i ograniczających ilość tłuszczu w diecie. Sos koperkowy bazuje na zasmażce, podobnie jak serowy. Jest więc nieco cięższy, ale dzięki dodatkowi koperku ma orzeźwiający smak.

Czytaj też:
Do masy na kotlety dorzucam zdrowe dodatki. Znikają z talerzy szybciej niż mielone
Czytaj też:
Już nie robię zwykłych mielonych. W moim domu rządzą soczyste frykadelki ze specjalnym dodatkiem