Przez lata walczyłem z plackami ziemniaczanymi. Zawsze wychodziły albo sine, albo rozpadały się na patelni. Dopiero mama, która całe życie gotowała, zdradziła mi swój sekret. Okazało się, że nie tkwi on w gatunku ziemniaków, a w dwóch prostych składnikach, które zmieniają wszystko. Od tamtej pory moje placki są idealne.
Czemu placki ziemniaczane ciemnieją?
Placki ziemniaczane ciemnieją, ponieważ w ziemniakach zachodzi proces utleniania związków fenolowych. Dzieje się tak, gdy miąższ ma kontakt z powietrzem, enzymy reagują z tlenem i powodują zbrązowienie masy. Im dłużej stoi, tym ciemniejsza się robi. W tym przepisie znajdziesz sposób na rozwiązanie tego problemu. Warto z niego skorzystać już dziś, bo 13 listopada obchodzimy Dzień Placków Ziemniaczanych.
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?
Chrupkości tkwi w pozbyciu się nadmiaru wody ze startych ziemniaków. To absolutna podstawa. Po starciu masy zawsze przekładam ją na gęste sito i mocno dociskam łyżką. Z zebranej na dnie miski wody odlewam płyn, a gęstą skrobię, która została na dnie, dodaję z powrotem do masy. To naturalny "klej", który sprawia, że placki są zwarte i nie potrzebują tony mąki.
Ważna jest też tekstura. Jeśli lubisz placki bardziej jednolite i kremowe w środku, zetrzyj ziemniaki na najdrobniejszych oczkach tarki. Jeśli wolisz, by były bardziej chrupiące, z wyczuwalnymi wiórkami, użyj grubych oczek. Ja najczęściej mieszam ziemniaki starte na obu grubościach, dzięki temu placki są idealnie zbalansowane.
Kwaśna śmietana spowalnia proces utleniania startych ziemniaków. Dzięki temu masa nie ciemnieje i zachowuje ładny, apetyczny kolor, nawet jeśli postoi trochę dłużej. Porada: zamiast śmietany możesz dodać sok z cytryny.
Przepis: Złociste placki ziemniaczane
Idealnie chrupiące i złociste placki ziemniaczane, które nigdy nie ciemnieją.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 303 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 30 g mąki pszennej
- 30 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 g kurkumy (płaska łyżeczka)
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na gęste sito i odciśnij nadmiar wody.
- Łączenie składnikówDo odciśniętej masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, kwaśną śmietanę oraz kurkumę. Dopraw obficie solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej solidną porcję oleju. Łyżką nakładaj porcje masy, formując płaskie placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na piękny, złoty kolor. Usmażone placki odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Z czym podać placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to klasyka, którą można podać na wiele sposobów. Najprostsze połączenie to z kwaśną śmietaną, chłodną i kremową, która łagodzi tłustość placków. Dla miłośników sycących dań świetny będzie gulasz węgierski, a dla eleganckiej wersji, wędzony łosoś z koperkiem. Na słodko najlepiej smakują z cukrem lub konfiturą, przypominając smaki dzieciństwa.
Czytaj też:
Jeden dodatek odmieni klasyczne placki ziemniaczane. Wyjdą pożywniejsze i pełne smakuCzytaj też:
Ten placek ziemniaczany robi u mnie za cały obiad. Rodzina woli go od niedzielnych schabowych
