Choć najczęściej robię tradycyjne kotlety mielone z przepisu mojej babci, to czasami wybieram przepis na kotlety mielone z piekarnika. To bowiem doskonały sposób, aby zyskać chwilę wolnego czasu (nie martwię się o kotlety skwierczące na patelni) oraz nieco zmniejszyć kaloryczność tego dania. Pieczone mielone świetnie smakują podawane np. z mizerią posypaną koperkiem oraz tłuczonymi ziemniakami. Najczęściej właśnie tę wersję serwuję mojej rodzinie. Możesz również podawać kotlety mielone pieczone w piekarniku polane sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym.
Mielone z piekarnika nie są ciężkostrawne. Możesz przygotować je z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego oraz mieszanego w dowolnych proporcjach. Ja do pieczonych kotletów mielonych dodaję usmażoną na klarowanym maśle cebulkę, sól oraz pieprz, ale możesz również dodać czosnek, majeranek, rozmaryn lub inne zioła wedle uznania.
Wskazówka: pod koniec pieczenia na każdym kotlecie mielonym możesz położyć plaster surowej cebuli i kawałek papryki – pieczone warzywa nadadzą mięsu wyjątkowego aromatu.
Przepis: Kotlety mielone z piekarnika
Mielone pieczone w piekarniku wychodzą soczyste. To zdrowsza wersja tradycyjnych kotletów z mięsa mielonego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 550 w każdej porcji
Składniki
- 250 g zmielonej karkówki
- 250 g zmielonej szynki
- 1 bułka kajzerka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki klarowanego masła
Do panierowania:
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 kostki masła
Sposób przygotowania
- Wyrobienie masy mięsnejCebulę obierz, drobno posiekaj i usmaż na klarowanym maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, namoczoną w mleku kajzerkę, sól i pieprz oraz ostudzoną cebulę. Wyrób masę mięsną dłonią. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie, to możesz dodać do niego 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Do zbyt zbitego mięsa mielonego możesz dodać kilka łyżek gazowanej wody mineralnej.
- Formowanie i panierowanieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Bułkę tartą wysyp na talerz lub do niewielkiego pojemnika. Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozłóż papier do pieczenia. Formuj podłużne kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej, a następnie układaj na blaszce. Na każdym kotlecie ułóż kawałek zimnego masła (masło delikatnie wciśnij w mięso) lub posmaruj wierzch kotletów olejem. Jeśli chcesz zrobić mniej kaloryczne danie, zrezygnuj z ostatniego kroku.
- PieczeniePiecz kotlety mielone przez około 20 minut na środkowym poziomie, następnie przewróć mięso na drugą stronę, wyłącz funkcję termoobiegu i piecz jeszcze około 20 minut. Przekrój jeden kotlet na pół i sprawdź, czy jest równomiernie upieczony. Rumiane kotlety wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jakie mięso mielone wybrać na kotlety?
Rada: Kotlety mielone z piekarnika najlepiej przygotować z samodzielnie zmielonego mięsa lub mięsa mielonego na sklepowym stoisku. Odradzam korzystanie z pakowanego mięsa mielonego – szczególnie mięsa garmażeryjnego, bo jego jakość często pozostawia wiele do życzenia. Musisz wiedzieć, że zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego „mięso mielone” oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli. Natomiast mięso garmażeryjne to surowy wyrób mięsny zaliczany do produktów wysoko przetworzonych. W jego skład wchodzi świeże mięso z wieloma dodatkami, którymi mogą być m.in.: woda, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory.
Czytaj też:
Co można zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź pomysły na dania z mięsem mielonym w roli głównejCzytaj też:
Ścieram to warzywo i dodaję do mięsa. Kotlety mielone zachwycają smakiem i soczystością