Zupa cytrynowa to tradycyjne danie greckie, znane jako avgolemono. Nazwa odnosi się do jajka i cytryny, czyli mieszanki używanej do jej zagęszczania i doprawiania. Dzięki niej potrawa ma aksamitną konsystencję i zachwyca smakiem. Choć podstawowa wersja to tylko bulion, ryż lub makaron oraz mięso, ja wolę zdrowsze wydanie z warzywami.
Jak zrobić zupę cytrynową z warzywami i ryżem?
Szykowanie jej zaczynam od podsmażenia warzyw. Używam lekkiej w smaku mieszanki marchewki, selera naciowego i cebuli, natomiast cukinię dorzucam znacznie później.
Podsmażone warzywa gotuję z bulionem i długoziarnistym ryżem. Moment jego dodania zależy jednak od użytego rodzaju. Czas gotowania tego produktu może wynosić od 12 do 20 minut, warto więc sprawdzić tę informację na opakowaniu.
Gdy ryż zmięknie, dodaję żółtka wymieszane sokiem z cytryny. Nie wlewam mieszanki wprost do zupy, tylko ją hartuję. Gorący bulion dolewam stopniowo, co zapobiega jej ścięciu się i zapewnia gładką konsystencję. Całość podgrzewam przez około 5 minut.
Do dania biorę w sumie 1/3 szklanki soku z cytryny, ale połowę dolewam na samym końcu, by straty witaminy C były jak najmniejsze. Sięgam też po skórkę otartą z tego owocu, która jest skarbnicą związków przeciwwirusowych.
Jest jeszcze jeden składniki, dzięki któremu zupa wspiera układ immunologiczny. To kurkuma, której często sypię więcej niż szczyptę. Ta przeciwzapalna przyprawa pomaga zwalczać szkodliwe mikroby i infekcje, trzeba tylko sięgać po nią regularnie. Jej delikatny, ale głęboki smak z ziemistymi i piżmowymi nutami pasuje tu idealnie.
Przepis: Zupa cytrynowa z warzywam i ryżem
Lekka i aromatyczna zupa jarzynowa z ryżem w greckim stylu
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 szklanka długoziarnistego białego ryżu
- 1 cukinia
- 2 cytryny
- 2 żółtka
- 1 duża szczypta mielonej kurkumy
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz marchewkę i pokrój w kostkę. Łodygi selera potnij w plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój cukinię w kostkę. Zagotuj bulion.
- Gotowanie warzywRozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę, selera, sól i pieprz. Smaż przez około 10 minut i dołóż czosnek, tymianek oraz liście laurowe. Dodaj gorący bulion, ryż i cukinię. Gotuj pod częściowym przykryciem przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki.
- Wykańczanie zupyWyciśnij sok z cytryn i otrzyj łyżeczkę skórki. Połowę soku wlej powoli do jajek, łącząc je trzepaczką. Dolej do nich łyżkę wazową gorącej zupy i wymieszaj, po czym dołóż w ten sposób jeszcze kilka łyżek płynu. Wlej wszystko do garnka, dopraw do smaku, dołóż kurkumę i gotuj na minimalnym ogniu przez 5 minut, nie doprowadzając zupy do wrzenia. Dodaj resztę soku cytrynowego i skórkę. Podawaj z natką pietruszki.
Jak zrobić zupę cytrynową z kurczakiem?
Potrawę można łatwo przyrządzić w wersji z kurczakiem. Ugotowane lub upieczone mięso można dołożyć na końcu, albo też użyć bulionu przygotowanego na piersiach kurczaka razem z nimi.
Najwygodniej jednak zrobić zupę na bulionie drobiowym oraz dwóch piersiach z kurczaka. Składniki te dokładam razem do warzyw podsmażonych tylko przez 2-3 minuty. Następnie gotuję około 20 minut. Ryż i cukinię dodaję zwykle po 5-7 minutach od wrzucenia mięsa. Gdy kurczak jest miękki, wyjmuję go i rozdzielam na kawałki za pomocą widelców, po czym wrzucam z powrotem do garnka i zaprawieniem całość jajkami z cytryną.
Czytaj też:
Zamiast biec do apteki, nastawiam gar tej zupy. Doskonale sobie radzi z jesiennymi infekcjamiCzytaj też:
Najlepszą rozgrzewającą zupę robię w 20 minut. Wystarczy woda i proste składniki
