Biorę trzy składniki i mam pyszny, tani obiad. Był hitem w czasach PRL-u

Biorę trzy składniki i mam pyszny, tani obiad. Był hitem w czasach PRL-u

Dodano: 
Makaron z kiszoną kapustą
Makaron z kiszoną kapustą Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Szukacie pomysłu na tani, pyszny obiad? Możecie wykorzystać przepis, który był bardzo popularny w PRL-u. To danie robiło się w 20 minut, na dodatek z tanich i niewyszukanych składników. Warto do niego wrócić i dziś.

Ostatnio chętnie wracam do potraw, które poznałam, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Choć zwykle były przygotowywane z tanich i prostych składników, dziś uważam, że na tym polegała ich siła. Ich smak nie był oszukany, przerysowany, ani zafałszowany. Dziadkowie i rodzicie potrafili uszykować smaczne danie niemal z niczego. Taką potrawą był np. makaron z kiszoną kapustą i kiełbasą.

Jak przygotować kapustę do makaronu?

Makaron z kiszoną kapustą to danie proste, sycące i bardzo aromatyczne. Robi się je szybko, jest idealne na jesień i zimę, zachwyca wyraźnym smakiem.

Podstawą tego dania jest makaron. Jednak to kiszona kapusta stanowi o jego smaku. Jak ją przygotować? Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją delikatnie przepłukać, a po odciśnięciu lekko rozdrobnić. Potem podsmażyć na patelni kawałki kiełbasy, dodać cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Wtedy dodać posiekany czosnek i całość krótko przesmażyć. Do tak przygotowanych składników na patelni dorzuca się kiszoną kapustę, doprawia ją i smaży kilka minut, by nieco zmiękła.

Jak zrobić szybki obiad z trzech składników?

Gdy już macie podduszoną kapustę kiszoną z dodatkami, już tylko chwila dzieli was od podania pysznego obiadu. Wystarczy tylko ugotować makaron, by był al dente. Potem dodaje się go do składników na patelni i całość dokładnie miesza, lekko podgrzewając.

Przepis: Kiszona kapusta z makaronem

Tanie danie obiadowe z kiszonej kapusty, kiełbasy i makaronu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła lub oleju
  • kminek
  • majeranek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją, zostaw trochę twardy (al dente). Odcedź, ale nie przelewaj go wodą.
  2. Smażenie kapustyJeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją i odciśnij. Posiekaj ją na krótsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zrumienienia. Dorzuć posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj kiszoną kapustę, dopraw ją i smaż całość ok. 5 minut, aż kapusta nieco zmięknie i nabierze smaku.
  3. Podawanie daniaDo kapusty i kiełbasy dodaj odcedzony makaron. Całość delikatnie wymieszaj, podgrzewając na niedużym ogniu. W razie potrzeby danie dopraw do smaku.

Wskazówka: Duszoną, kiszoną kapustę możecie też podać z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée.

Czym warto wzbogacić kapustę?

Do kiszonej, duszonej kapusty możecie też dodać trochę suszonych grzybów leśnych. Potrawa bardziej będzie przypominać w smaku bigos, bo zyska niepowtarzalny aromat. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem. Danie natomiast przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Czytaj też:
Te maślane ciasteczka były hitem PRL-u. Są proste i pyszne, dlatego wracam do nich i dziś
Czytaj też:
Jedz zamiast ziemniaków. Ten zapomniany przysmak z PRL chroni przed cukrzycą i wspiera trawienie