Ostatnio chętnie wracam do potraw, które poznałam, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Choć zwykle były przygotowywane z tanich i prostych składników, dziś uważam, że na tym polegała ich siła. Ich smak nie był oszukany, przerysowany, ani zafałszowany. Dziadkowie i rodzicie potrafili uszykować smaczne danie niemal z niczego. Taką potrawą był np. makaron z kiszoną kapustą i kiełbasą.
Jak przygotować kapustę do makaronu?
Makaron z kiszoną kapustą to danie proste, sycące i bardzo aromatyczne. Robi się je szybko, jest idealne na jesień i zimę, zachwyca wyraźnym smakiem.
Podstawą tego dania jest makaron. Jednak to kiszona kapusta stanowi o jego smaku. Jak ją przygotować? Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją delikatnie przepłukać, a po odciśnięciu lekko rozdrobnić. Potem podsmażyć na patelni kawałki kiełbasy, dodać cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Wtedy dodać posiekany czosnek i całość krótko przesmażyć. Do tak przygotowanych składników na patelni dorzuca się kiszoną kapustę, doprawia ją i smaży kilka minut, by nieco zmiękła.
Jak zrobić szybki obiad z trzech składników?
Gdy już macie podduszoną kapustę kiszoną z dodatkami, już tylko chwila dzieli was od podania pysznego obiadu. Wystarczy tylko ugotować makaron, by był al dente. Potem dodaje się go do składników na patelni i całość dokładnie miesza, lekko podgrzewając.
Przepis: Kiszona kapusta z makaronem
Tanie danie obiadowe z kiszonej kapusty, kiełbasy i makaronu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 440 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 500 g kiszonej kapusty
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła lub oleju
- kminek
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją, zostaw trochę twardy (al dente). Odcedź, ale nie przelewaj go wodą.
- Smażenie kapustyJeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją i odciśnij. Posiekaj ją na krótsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, wsyp pokrojoną kiełbasę i smaż do lekkiego zrumienienia. Dorzuć posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj kiszoną kapustę, dopraw ją i smaż całość ok. 5 minut, aż kapusta nieco zmięknie i nabierze smaku.
- Podawanie daniaDo kapusty i kiełbasy dodaj odcedzony makaron. Całość delikatnie wymieszaj, podgrzewając na niedużym ogniu. W razie potrzeby danie dopraw do smaku.
Wskazówka: Duszoną, kiszoną kapustę możecie też podać z ugotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym purée.
Czym warto wzbogacić kapustę?
Do kiszonej, duszonej kapusty możecie też dodać trochę suszonych grzybów leśnych. Potrawa bardziej będzie przypominać w smaku bigos, bo zyska niepowtarzalny aromat. Kiełbasę możecie zastąpić wędzonym boczkiem. Danie natomiast przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Czytaj też:
Te maślane ciasteczka były hitem PRL-u. Są proste i pyszne, dlatego wracam do nich i dziśCzytaj też:
Jedz zamiast ziemniaków. Ten zapomniany przysmak z PRL chroni przed cukrzycą i wspiera trawienie
