Tanie mięso robię w tym pysznym sosie i podaję z ryżem. Ten obiad znika w mig z talerzy

Tanie mięso robię w tym pysznym sosie i podaję z ryżem. Ten obiad znika w mig z talerzy

Dodano: 
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ostatnio przebojem w moim domu jest curry z kurczakiem w pomidorowym sosie. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a cała rodzina zawsze prosi o dokładki.

W mojej kuchni rządzą dania jednogarnkowe. Zazwyczaj robi się je szybko, a po ich przygotowaniu nie ma wielu naczyń do zmywania. Są idealną propozycją dla zabieganych oraz dla tych, którzy nie chcą spędzać całego dnia w kuchni. Aromatyczne curry szybko podbiło serca mojej rodziny. Wcześniej jedliśmy je w indyjskich restauracjach, dziś podobne przygotowuję sama w domu.

Mój sposób na kurczaka curry

Kurczak w sosie curry jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Można go zrobić na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję wersję tego dania z dodatkiem przecieru z pomidorów, czerwonej pasty curry oraz mleczka kokosowego. Wszystkie wymienione wyżej produkty bez problemu znajdziecie w większości popularnych sklepów.

Do curry możecie dodać różne części kurczaka. Ja chętnie wybieram podudzia, które są nieco tańsze niż filety z kurczaka, a tak samo smaczne. Moje curry niczym nie różni się od tego z indyjskich restauracji, a jest o połowę tańsze. Zazwyczaj podaję je z ryżem jaśminowym lub basmati. Czasem posypuję też posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Jak zrobić kurczaka curry w sosie pomidorowym?

Aromatyczny kurczak curry to danie, które jest pełne smaku i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z tego powodu warto je przygotować od razu na dwa dni. Ręczę, że przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni indyjskiej.

Przepis: Kurczak curry w sosie pomidorowym

Aromatyczne danie jednogarnkowe z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g podudzi z kurczaka bez kości i skóry
  • 2 łyżki pasty lub przyprawy curry
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kurczakaPodudzia z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli jest taka potrzeba, oczyść je z błon i tłuszczu. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem oraz jedną łyżeczką pasty curry. Odstaw na 15 minut. Następnie obtocz kawałki kurczaka w skrobi ziemniaczanej. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso ze wszystkich stron.
  2. Gotowanie curryDo garnka z podsmażonym kurczakiem wlej bulion i gotuj 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i łyżkę pasty curry. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj 10 minut. Wlej mleko kokosowe oraz sok z limonki lub cytryny i gotuj curry jeszcze 5 minut. Danie podawaj z ryżem basmati lub jaśminowym.

Czym zastąpić pastę curry?

Pasta curry jest dość łatwo dostępna w wielu sklepach. Żółta jest łagodna, zielona i czerwona mają wyższy poziom ostrości. Jeśli jednak nie macie ich pod ręką, możecie je zastąpić klasyczną przyprawą curry w proszku. Danie będzie równie smaczne i aromatyczne. Wybór przyprawy zależy przede wszystkim od naszych preferencji smakowych.

Czytaj też:
Pieczone pałki z kurczaka podaję z kremowym sosem. Przepis jest prosty, a każdy prosi o dokładkę
Czytaj też:
Moje jednogarnkowe danie z kurczaka to niebo w gębie. Przepis jest prosty, a ja oszczędzam czas