Z pasternakiem zetknęłam się po raz pierwszy, gdy kupiłam go niechcący zamiast pietruszki. Wyglądał podobnie, a ja się spieszyłam, więc różnicę zauważyłam dopiero w domu. Gdy zaczęłam go obierać, poczułam niezwykle przyjemny zapach. Choć musiałam zmienić plany w kuchni, od razu pokochałam to warzywo. Jest świetne nie tylko w daniach pieczonych, ale również w tych kremowych, jak moje purée ziemniaczane.
Pasternak a pietruszka – nie tak duże różnice
Oba warzywa należą do rodziny selerowatych, a więc są ze sobą blisko spokrewnione. Pasternak tworzy jednak długi korzeń i może być znacznie większy. Jego białawy albo kremowy miąższ jest słodkawy i lekko orzechowy. Tymczasem pietruszka jest jaśniejsza i bardziej wytrawna, a przy tym gorzkawa i określana jako pikantna.
Można też odróżnić je na pierwszy rzut oka. Trzeba tylko przyjrzeć się nasadzie liści. W pasternaku znajduje się ona we wgłębieniu, natomiast w przypadku pietruszki tworzy górkę.
Czy pasternak jest zdrowy?
Jest nie tylko zdrowy, bo w dawnych czasach stosowano go nawet leczniczo. Dzięki zawartości błonnika i prebiotyków poprawia trawienie i stan mikroflory w układzie trawienia. Udowodniono, że jedzony regularnie redukuje ilość toksyn w jelicie, zwiększa jego szczelność oraz poprawia stan.
Ten sam mechanizm związany ze zdrowiem jelita pomaga zmniejszyć odkładanie tkanki zapasowej przy wysokotłuszczowej diecie, a także polepszyć funkcjonowanie wątroby i wskaźniki metaboliczne krwi.
Pasternak ma także inne korzystne właściwości, między innymi:
- przeciwzapalne,
- moczopędne,
- rozkurczowe,
- rozszerzające naczynia krwionośne,
- przeciwgrzybicze,
- antybakteryjne,
- uspokajające,
- przeciwdepresyjne.
Miąższ jest źródłem wapnia, magnezu, witaminy B9 i innych z tej grupy, ale w największej ilości występuje w nim potas. Pierwiastek pomaga obniżać ciśnienie krwi i ograniczać zatrzymywanie wody w organizmie.
W Polsce pasternak jedzono od średniowiecza. Dopóki nie wyparły go ziemniaki, należał do najpopularniejszych warzyw obok kapusty i buraków. Co ciekawe, stosowano go jako jeden z pierwszych dodatków słodzących obok miodu. Nic dziwnego, skoro zawiera aż 11-18 g cukrów. To właśnie dlatego jest taki pyszny.
Jak zrobić purée z pasternaku, ziemniaków i marchewki?
Składniki gotuję razem, by było wygodniej. Ponieważ jednak miękną w innym czasie, wrzucam je do garnka w odpowiedniej kolejności. Warzywa rozdrabniam z masłem, kwaśną śmietaną i chrzanem, który podkręca smak całej mieszanki. Bardzo pasuje do niej biały pieprz, ale jeśli ktoś za nim nie przepada, może sięgnąć po czarny.
Przepis: Purée ziemniaczane z pasternakiem
Aromatyczny i kremowy dodatek do obiadu z warzyw korzeniowych
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 231 w każdej porcji
Składniki
- 0,75 kg ziemniaków
- 350 g pasternaku
- 350 g marchewki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 100 g masła
- 1 łyżka chrzanu
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówObierz warzywa ze skóry. Drobne ziemniaki pokrój na połówki, a większe w ćwiartki. Pasternak i marchewkę potnij na duże kawałki.
- Gotowanie warzywZagotuj osoloną wodę, wrzuć ziemniaki i gotuj 5 minut, po czym dodaj marchewkę. Po około 7 minutach dołóż pasternak. Gdy warzywa będą miękkie, odcedź je, pozostawiając 1/2 szklanki płynu.
- Przygotowanie daniaUbij warzywa perforowanym tłuczkiem do ziemniaków albo przeciśnij przez praskę, dolewając ewentualnie wodę z gotowania. Dodaj śmietanę, masło i chrzan, doprawsolą i pieprzem, a następnie zagrzej całość na małym ogniu.
Czytaj też:
Zapomnij o ziemniakach! Teraz furorę robią zdrowe frytki z nietypowego warzywaCzytaj też:
Ubijam zamiast ziemniaków do obiadu. To pyszne purée jest dużo lżejsze i pełne witaminy A
