Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane

Kiszona kapusta i słodki dodatek. To połączenie jest proste, a bardzo udane

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Shutterstock / Dusan Zidar
Jesień to dobry czas, by przypomnieć sobie o kiszonej kapuście. Ja chętnie robię z niej surówki, bo są smaczne, zdrowe i proste do przygotowania. Oto kolejny pomysł na znakomity dodatek do obiadu.

O kiszonej kapuście zapominamy trochę latem, by jesienią znów do niej wrócić. Pojawia się wtedy świeża i smaczna, a jej walory zdrowotne sprawiają, że warto umieścić ją w codziennej diecie. Z dobrodziejstwa kiszonej kapusty najbardziej skorzystamy, gdy będziemy jeść ją surową. Dlatego mam dziś dla was pomysł na prostą i smaczną surówkę.

Wartość odżywcza kiszonej kapusty

Kiszona kapusta to jeden z tych przetworów, którego wartość odżywcza jest nawet wyższa niż świeżego warzywa. To głównie zasługa bakterii kwasu mlekowego, które przeprowadzają proces kiszenia kapusty, a jednocześnie są dla nas bardzo zdrowe. Mają działanie probiotyczne, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego, a także wzmacniają odporność.

Poza tym kiszona kapusta stanowi bardzo dobre źródło witamin: C, K i z grupy B oraz potasu, magnezu, wapnia i cynku. Zawarty w niej błonnik wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości.

Jak zrobić słodko-kwaśną surówkę z kiszonej kapusty?

Do surówki z kiszonej kapusty najczęściej dodaje się startą marchewkę i jabłko. Ja jednak sięgam w zasadzie tylko po jabłko. Najlepiej słodkie i soczyste, które świetnie przełamuje kwaśny smak surówki. Poza tym dorzucam do niej ząbek czosnku, pieprz, zieleninę i olej. Składniki te doskonale się ze sobą komponują, a pracy przy tej surówce jest naprawdę niewiele. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis: Słodko-kwaśna surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty i jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę odciśnij z nadmiaru soku, lekko ją posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop częścią odciśniętego soku z kapusty. Czosnek przepuść przez praskę.
  2. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Surówkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekaną natką, wymieszaj z olejem.

Wskazówka: Zamiast ząbka czosnku do tej surówki możecie dodać kawałek drobno pokrojonej cebuli.

Te dodatki też pasują do kiszonej kapusty

W surówce z kiszonej kapusty miło są widziane dodatki o słodkawym smaku. Doskonale bowiem przełamują jej kwaśny smak, dając smaczny balans. Możecie więc sięgnąć np.: po winogrona, granat, pomarańczę, a także owoce suszone np.: morele, żurawinę, rodzynki. Dobrze też będą z nią harmonizować warzywa np.: papryka, kukurydza czy zioła np.: natka pietruszki, koperek, kminek.

Czytaj też:
To najlepsza surówka z pora, jaką jadłam. Jeden dodatek zaskakuje, ale pasuje idealnie
Czytaj też:
Siekam por i dorzucam dwa produkty z puszki. Ta słodko-pikantna surówka powstaje w 10 minut