Modro kapusta w śląskiej kuchni to nie tylko surówka, ale także danie na ciepło. Z kluskami i roladą stanowi najbardziej klasyczny zestaw obiadowy w tym rejonie kraju. W słodkim wydaniu ze smacznym owocem od razu podbiła moje serce. Gotuję ją zwłaszcza na jesieni, gdy chcę rozgrzać się posiłkiem.
Jak zrobić duszoną czerwoną kapustę z jabłkiem?
Warzywo szatkuję i podsmażam, a potem duszę z owocami. Wybieram winne jabłka, na przykład szarą renetę czy antonówkę. Większość osób kroi miąższ na kawałki albo ściera na tarce, ale ja wolę plasterki. Są jeszcze lepsze, gdy je wcześniej skarmelizuję. Najpierw podgrzewam na patelni cukier, a gdy się roztopi, dodaję nieco masła i smażę cząstki przez 5 minut.
Smak dania podkręcają kwaśne dodatki i rozmaryn. W kapuście z jabłkiem z restauracji był jeden szczególny składnik – świeża żurawina. Kupuję ją specjalnie, by zrobić tę potrawę. Gdy jednak mi się to nie uda, sięgam po żurawinę suszoną.
W tym przepisie ważną rolę odgrywa również czerwone wino. Nie musi być jakieś specjalne, byle wybrać wytrawne, ewentualnie półwytrawne. Kapusta może być wtedy jednak słodsza, dlatego warto próbować jej przy dodawaniu miodu. Ten składnik można też zastąpić brązowym albo białym cukrem.
Przepis: Duszona czerwona kapusta z jabłkiem
Danie z czerwonej kapusty na ciepło z owocami i rozmarynem
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 137 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia główka czerwonej kapusty (około 1 kilograma)
- 2 jędrne kwaskowate jabłka
- 1/2 szklanki świeżej żurawiny (opcjonalnie)
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 3-4 gałązki rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPoszatkuj cienko kapustę, a jabłka pokrój ze skórką na cienkie cząstki. Cebulę obierz i potnij w cienkie piórka.
- Duszenie daniaPodsmaż cebulę przez 3-4 minuty na łyżce masła. Wrzuć kapustę, żurawinę i rozmaryn. Wlej wodę, wino i miód, po czym duś na małym ogniu przez 25-30 minut, regularnie mieszając. Gdy kapusta zmięknie, dopraw ją solą i pieprzem. Dorzuć jabłka (surowe lub wcześniej skarmelizowane) i podgrzewaj 5-10 minut, aż przejdą sosem. Na koniec dodaj do smaku ocet i masło.
Co dodać do czerwonej kapusty na ciepło?
Potrawa jest pyszna także z innymi owocami, zwłaszcza jeśli są jednocześnie słodkie i kwaśne. Klasykiem są rodzynki. Do gotowania warto wybrać je w ciemnej, niesiarkowanej wersji. Można też sięgnąć po winogrona, świeże lub suszone śliwki albo morele czy fileciki z miąższu pomarańczy.
Danie często podkręca się zielem angielskim i liściem laurowym, a także przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki czy anyż. Dla zakwaszenia stosuje się ocet z czerwonego lub białego wina, balsamiczny czy jabłkowy. Ten dodatek podbija kolor i smak kapusty lepiej niż sok z cytryny.
Czytaj też:
Ta szybka surówka z czerwonej kapusty jest idealna do obiadu. Sekretem jest wyrazisty sosCzytaj też:
Ta zupa zasługuje na medal. Przepis z notatnika babci na danie, które zaskakuje kolorem i smakiem