Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubi

Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubi

Dodano: 
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Kotlety kojarzą się z mięsem, ale te mają zupełnie inny skład. Robię je z dwóch warzyw, które świetnie się dopełniają i doskonale smakują po usmażeniu w panierce. Nawet się nie spodziewałam, że cała rodzina tak je polubi.

Klasyczne, mięsne kotlety trochę już mi się znudziły. Dlatego zaczęłam przeglądać nowe przepisy i znalazłam recepturę na kotlety warzywne. Zrobiłam je bez przekonania, a wyszły bardzo smaczne. Co więcej, polubiła je nawet moja mięsożerna rodzina. Teraz dość regularnie pojawiają się na moim stole.

Z czego przygotować bezmięsne kotlety?

Robiąc bezmięsne kotlety, stawiam głównie na warzywa. Mogą to być np.: kalafior, brokuł, marchew, buraki, cukinia, dynia, ziemniaki, kapusta. Warto połączyć je z warzywami strączkowymi, które są bogate w białko. Tu do wyboru macie m.in.: ciecierzycę, soczewicę, fasolę, groch. Pożywnym dopełnieniem warzywnych kotletów będą kasze, np. jaglana, gryczana, jęczmienna. Można też uwzględnić różne sery, jajka, orzechy i pestki.

Jak zrobić bezmięsne kotlety z warzyw?

Moje hitowe, bezmięsne kotlety zrobiłam z dwóch warzyw. Były to kalafior i ziemniaki. Ugotowałam je, rozgniotłam, a potem połączyłam z kilkoma dodatkami. Po wymieszaniu uformowałam z nich kotlety, obtoczyłam w tartej bułce i usmażyłam na oleju. Kotlety wyszły pełne smaku, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu.

Przepis: Kotlety warzywne

Pożywne, chrupiące kotlety z kalafiora i ziemniaków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej + dodatkowa do obtoczenia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywKalafior oczyść, podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie na półmiękko, dobrze odcedź i przestudź. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź, osusz, przestudź. Kalafior i ziemniaki rozgnieć tłuczkiem lub przepuść przez praskę.
  2. Przygotowanie masyCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj ją wraz z jajkiem, tartą bułką i natką do warzyw. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masa powinna być gęsta i łatwa do formowania.
  3. SmażenieZ masy uformuj kotleciki, obtocz je w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.

Wskazówka: Do masy na kotlety warzywne możecie też dodać trochę ugotowanej kaszy jaglanej czy twarogu. Potrawa wyjdzie jeszcze bardziej wartościowa.

Jak podać bezmięsne kotlety?

Bezmięsne kotlety będą idealne na obiad. Wystarczy podać je np. z kaszą lub ryżem oraz z surówką. Świetnym dopełnieniem będzie też sos, np. czosnkowy, koperkowy, pomidorowy.

Można je również podać w bułce, jako wegetariański burger z sałatą, pomidorem, ogórkiem i sosem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by potraktować je jako przekąskę z dipem jogurtowo-czosnkowym albo hummusem.

Czytaj też:
Ta chrupiąca panierka do kotletów drobiowych sprawi, że zapomnisz o popularnych fast foodach
Czytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa