Już sama nazwa tego dania sprawia, że się uśmiecham. Czy nawiązuje do dźwięku smażenia, czy nie, i tak są pyszne i zawsze poprawiają mi humor. Nie tylko świetnie smakują, ale też robią się ekspresowo.
Jak zrobić kotleciki szu szu z kurczaka?
Przepis jest tak prosty, że zawsze chciałabym przyrządzać kotlety w ten sposób. Wystarczy zamarynować kawałki kurczaka, a potem je usmażyć. Nie trzeba nawet używać tartej bułki, choć z tym dodatkiem danie wygląda lepiej, a panierka daje jeszcze więcej chrupkości. Ja najbardziej lubię grube okruchy panko, które mają lżejszą konsystencję i wchłaniają mniej oleju niż zwykła bułka.
Przepis: Kotleciki szu szu z piersi kurczaka
Smażone filety drobiowe w chrupiącej paprykowej panierce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego
- 4-5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szczypta mielonej papryki chili (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 50 g tartej bułki panko lub zwykłej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczakaPołącz żółtka ze śmietaną, dodaj mąkę i przyprawy. Filety rozkrój na podłużne kawałki i delikatnie spłaszcz dłonią albo rozbij. Następnie pokryj je mieszanką i ułóż jeden przy drugim w misce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, a najlepiej na godzinę lub dłużej.
- Smażenie kotlecikówRozgrzej olej na patelni. Obtaczaj kurczaka w panko i smaż po 2–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości, aż panierka ładnie się zarumieni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jak zrobić dobrą panierkę do kurczaka?
Przepisów jest mnóstwo, a każdy rodzaj świetnie sprawdzi się do mięsa z kurczaka. Do tych najbardziej polecanych należą zwłaszcza:
- Klasyczna panierka – mięso oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Podwójna panierka – po nałożeniu klasycznej mieszanki obtocz kotlet jeszcze raz z jajku, a następnie w bułce.
- Serowa panierka z panko – wymieszaj panko z taką samą ilością startego sera i stosuj zamiast bułki tartej jak w klasycznej recepturze.
- Kukurydziana panierka – mięso obtoczone w mące i jajku zanurzaj w mieszance tartej bułki i pokruszonych płatków kukurydzianych.
- Sezamowa panierka – połącz bułkę tartą lub panko z taką samą ilością niełuskanego sezamu i obtaczaj w tym kotlety pokryte mąką i jajkiem.
- Tempura piwna – przed smażeniem zanurz kawałki w posolonym cieście ze 100 g mąki pszennej z dodatkiem 150 ml jasnego piwa i jajka.
Co zrobić, żeby kotlety z piersi kurczaka były soczyste?
Mięso najlepiej zamarynować, pozostawiając je w sosie w lodówce na minimum kilka godzin albo całą noc. Innym sposobem jest moczenie w mleku, które również sprawia, że pierś kurczaka jest bardziej soczysta. By taka pozostała, nie należy smażyć jej dłużej niż to konieczne.
Czytaj też:
Kotlety z kurczaka z serem i szynką robię w 30 minut. Tę chrupiącą klasykę pokocha każdyCzytaj też:
Rodzina prosi mnie o te roladki z kurczaka co tydzień. Sekret tkwi w serowej niespodziance