Do piersi kurczaka robię tę panierkę. Prosty trik sprawia, że są soczyste i obłędnie chrupiące

Do piersi kurczaka robię tę panierkę. Prosty trik sprawia, że są soczyste i obłędnie chrupiące

Dodano: 
Kotleciki szu-szu z piersi kurczaka
Kotleciki szu-szu z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Toyakisphoto
Zwykły kawałek kurczaka staje się dziełem, gdy używam tego sosu. To marynata i panierka w jednym, która zawiera w sobie wszystkie niezbędne dodatki do mięsa. Gdy smażę te kotleciki, wszyscy cieszą się jak dzieci.

Już sama nazwa tego dania sprawia, że się uśmiecham. Czy nawiązuje do dźwięku smażenia, czy nie, i tak są pyszne i zawsze poprawiają mi humor. Nie tylko świetnie smakują, ale też robią się ekspresowo.

Jak zrobić kotleciki szu szu z kurczaka?

Przepis jest tak prosty, że zawsze chciałabym przyrządzać kotlety w ten sposób. Wystarczy zamarynować kawałki kurczaka, a potem je usmażyć. Nie trzeba nawet używać tartej bułki, choć z tym dodatkiem danie wygląda lepiej, a panierka daje jeszcze więcej chrupkości. Ja najbardziej lubię grube okruchy panko, które mają lżejszą konsystencję i wchłaniają mniej oleju niż zwykła bułka.

Przepis: Kotleciki szu szu z piersi kurczaka

Smażone filety drobiowe w chrupiącej paprykowej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
342 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego
  • 4-5 dużych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 szczypta mielonej papryki chili (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 50 g tartej bułki panko lub zwykłej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakaPołącz żółtka ze śmietaną, dodaj mąkę i przyprawy. Filety rozkrój na podłużne kawałki i delikatnie spłaszcz dłonią albo rozbij. Następnie pokryj je mieszanką i ułóż jeden przy drugim w misce. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut, a najlepiej na godzinę lub dłużej.
  2. Smażenie kotlecikówRozgrzej olej na patelni. Obtaczaj kurczaka w panko i smaż po 2–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości, aż panierka ładnie się zarumieni. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jak zrobić dobrą panierkę do kurczaka?

Przepisów jest mnóstwo, a każdy rodzaj świetnie sprawdzi się do mięsa z kurczaka. Do tych najbardziej polecanych należą zwłaszcza:

  • Klasyczna panierka – mięso oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
  • Podwójna panierka – po nałożeniu klasycznej mieszanki obtocz kotlet jeszcze raz z jajku, a następnie w bułce.
  • Serowa panierka z panko – wymieszaj panko z taką samą ilością startego sera i stosuj zamiast bułki tartej jak w klasycznej recepturze.
  • Kukurydziana panierka – mięso obtoczone w mące i jajku zanurzaj w mieszance tartej bułki i pokruszonych płatków kukurydzianych.
  • Sezamowa panierka – połącz bułkę tartą lub panko z taką samą ilością niełuskanego sezamu i obtaczaj w tym kotlety pokryte mąką i jajkiem.
  • Tempura piwna – przed smażeniem zanurz kawałki w posolonym cieście ze 100 g mąki pszennej z dodatkiem 150 ml jasnego piwa i jajka.

Co zrobić, żeby kotlety z piersi kurczaka były soczyste?

Mięso najlepiej zamarynować, pozostawiając je w sosie w lodówce na minimum kilka godzin albo całą noc. Innym sposobem jest moczenie w mleku, które również sprawia, że pierś kurczaka jest bardziej soczysta. By taka pozostała, nie należy smażyć jej dłużej niż to konieczne.

Czytaj też:
Kotlety z kurczaka z serem i szynką robię w 30 minut. Tę chrupiącą klasykę pokocha każdy
Czytaj też:
Rodzina prosi mnie o te roladki z kurczaka co tydzień. Sekret tkwi w serowej niespodziance