Ta surówka z pora to broń przeciw infekcjom. Sekret to połączenie trzech warzyw i prosty dressing

Ta surówka z pora to broń przeciw infekcjom. Sekret to połączenie trzech warzyw i prosty dressing

Dodano: 
Szykowanie surówki z pora
Szykowanie surówki z pora Źródło: Shutterstock / Wi_Arts
Chrupiąca, kolorowa i wyrazista w smaku. Ta surówka z pora łamie schematy i łączy w sobie trzy pyszne, zdrowe warzywa. Jest idealna na jesień.

Jeśli szukasz niebanalnych i nowych pomysłów na surówki do obiadu, to ten przepis jest dla Ciebie. To surówka z pikantnym porem, chrupiącą, czerwoną papryką i delikatnym w smaku selerem naciowym. Taka surówka z pora jest uniwersalnym dodatkiem do wielu obiadów. Do tego to niezwykle zdrowe połączenie, które doskonale sprawdzi się jako element diety w okresie infekcji.

Surówka z pora wspierająca odporność

Ta lekkostrawna, odświeżająca surówka do obiadu jest nie tylko smaczna, ale zdrowa. Surówka z pora, papryki i selera naciowego łączy w sobie warzywa o wysokiej zawartości witamin, minerałów i błonnika. Por dostarcza związków siarkowych wspierających odporność i działających przeciwzapalnie, a także błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Papryka to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i działa jako silny antyoksydant. Dodatkowo zawiera karotenoidy, które wspierają wzrok i skórę. Seler naciowy jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik i wodę, dzięki czemu sprzyja nawodnieniu organizmu, wspiera pracę nerek oraz ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Jak zrobić surówkę z pora i papryki?

Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić warzywa i wymieszać z prostym winegretem z dodatkiem miodu. Aby zrobić idealny dressing, możesz użyć małego słoiczka: wlej do niego wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz, zakręć słoiczek i energicznie nim potrząsaj, aż oliwa, sok z cytryny i miód idealnie się połączą i stworzą aromatyczną emulsję. Wystarczy ją już tylko dodać do pokrojonych warzyw i całość wymieszać.

Przepis: Surówka z pora i papryki

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średni por
  • 1 czerwona papryka
  • 2 gałązki selera naciowego

na dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywWszystkie warzywa pokrój i wrzuć do jednej miski.
  2. Robienie surówkiWszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszaj. Dodaj do warzyw, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut.

Surówka świetnie pasuje do klasycznych zestawień typu ziemniaki i mięso, ale też dań z kluskami, kaszami czy ryżem. Można ją również serwować jako warzywny dodatek do pierogów czy krokietów.

Czytaj też:
Cały obiad robię w 20 minut na jednej patelni. Sos z grzybami i kapustą pekińską to mój hit
Czytaj też:
Mój ryż z marchewką i groszkiem smakuje obłędnie. Znika szybciej, niż zdążę podać obiad