Kiedy nie mam czasu na fantazyjne przyprawianie mięsa, sięgam po gotowe rozwiązania. Te proste sosy mają w sobie wszystko to, czego potrzebuje mięso kurczaka. Trochę soli, sporo cukru i kwasu, aromatyczne przyprawy. Wystarczy nanieść na mięso, by zrobiły całą robotę przy pieczeniu.
Jak zrobić pierś kurczaka w ketchupie i musztardzie?
To niezwykle proste. Mięso podsmażam, smaruję gotowymi sosami i wrzucam do piekarnika. W moim przepisie smak kurczaka podkręca sezam, którym panieruję go przed położeniem na patelnię. Najlepsze do tego celu są ziarna niełuskane, które mają większą odporność na wysoką temperaturę niż te obłuszczone. Robiłam też jednak danie bez nasion i wychodziło równie dobre, nie jest to więc dodatek obowiązkowy.
Przepis: Pierś kurczaka w keczupie i musztardzie
Lekkie mięso drobiowe pieczone w sosie z keczupu i musztardy francuskiej
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- 4 łyżki białego sezamu
- 4 łyżki keczupu łagodnego
- 4 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaKurczaka podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Obtocz każdy w sezamie, wrzuć na rozgrzany olej i podsmaż po 2-3 minuty na stronę, aż mięso się przyrumieni. Zdejmij z patelni.
- Pieczenie kurczakaWymieszaj keczup z musztardą i czosnkiem. Posmaruj sosem mięso, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Odkryj naczynie na 5-7 minut przed końcem pieczenia.
Dlaczego warto dodać musztardę do kurczaka?
Z tym dodatkiem kurczak zyskuje nie tylko więcej smaku i aromatu. Staje się też bardziej miękki i kruchy, lepiej przenika składnikami marynaty i ładnie się przyrumienia. To zasługa związków kwasowych zmiękczających włókna mięsa, a także właściwości gorczycy, która ułatwia przyleganie do niego przypraw. Zależnie od rodzaju musztardy, może też dodać potrawie sporo ostrości. Trzeba jednak pamiętać, że wiele rodzajów tego sosu ma wysoką zawartość soli. Warto sprawdzić to wcześniej i uwzględnić podczas doprawiania mięsa.
Jak zrobić marynatę do kurczaka z ketchupem?
Ketchupu można użyć jako sosu do marynowania kurczaka przed pieczeniem. W tym celu trzeba połączyć z przyprawami, np. pieprzem, czosnkiem, miodem, sosem sojowym czy zwykłą musztardą, a następnie nanieść na posolone mięso. Aby było najsmaczniejsze, odstawia się je na kilka godzin w chłodne miejsce, a najlepiej odczekać całą noc. Potem można już piec kawałki w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, podlewając je w tym czasie 1-2 razy pozostałą marynatą. Dzięki temu kurczak zyska apetyczną rumianą glazurę.
Czytaj też:
Do sosu zamiast świeżych pomidorów daję suszone. Lepszej piersi z kurczaka nie jadłamCzytaj też:
Kładę udka kurczaka na ziemniakach i cały obiad robi się sam. Rodzina za nim przepada