Ta zapiekanka z makaronem to sycące danie na szybko. Smaku dodaje mu popularne warzywo

Ta zapiekanka z makaronem to sycące danie na szybko. Smaku dodaje mu popularne warzywo

Dodano: 
Zapiekanka z kalafiorem
Zapiekanka z kalafiorem Źródło: Shutterstock / Anna Puzatykh
Moja rodzina uwielbia makaron w każdej postaci. Zwykle serwuję go z sosem albo robię z niego zapiekankę. Doskonale smakuje zwłaszcza w połączeniu z serem. Zawsze dorzucam jednak warzywa, by było smaczniej i zdrowiej.

Jeśli nie chcecie tracić dużo czasu na szykowanie sycącego dania, polecam prostą zapiekankę. Sprawdzi się na obiad czy wczesną kolację, a robi się ją raz-dwa i z tanich składników. Podstawą jest makaron, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ja stawiam na ser i warzywa i danie wszystkim smakuje.

Jak przygotować makaron do zapiekanki?

Do zapiekania najlepiej wybrać grubszy makaron. Łatwo da się wymieszać z dodatkami i nie będzie się sklejał w czasie pieczenia. Mogą to więc być np.: penne, świderki czy kokardki. Makaron trzeba wcześniej ugotować, ale tak, by pozostał lekko twardawy. Dzięki temu po czasie spędzonym w piekarniku nie będzie się rozpadał, tylko zachowa kształt i pełnię smaku. Po ugotowaniu makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą, wtedy lepiej łączy się z dodatkami.

Jak zrobić pożywną zapiekankę z kalafiorem?

Pożywną zapiekankę z kalafiorem robię na bazie makaronu. Dodaję też starty ser, który świetnie łączy składniki, dodaje całości smaku i podnosi wartość odżywczą potrawy. Makaron wcześniej krótko gotuję, podobnie zresztą, jak kalafior. Podzielony na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do czasu, aż lekko zmięknie. Dzięki temu potrawy nie trzeba długo zapiekać, a tylko tyle, by ser się roztopił, a wierzch zapiekanki zrumienił.

Przepis: Mac and Cheese z kalafiorem

Zapiekanka makaronowo-serowa z kalafiorem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g makaronu (np. kolanka, penne, fusilli)
  • ½ niedużego kalafiora
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 g startego sera cheddar
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź.
  2. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę przesmaż. Stopniowo wlewaj mleko, podgrzewaj całość, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, większość startego sera i przyprawy.
  3. Mieszanie i zapiekanieMakaron i kalafior wymieszaj z sosem serowym, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera i tartą bułką. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.

Te warzywa też możesz dodać do zapiekanki

Zamiast kalafiora do zapiekanki możecie wykorzystać inne warzywa. Dobrze sprawdzą się m.in.: cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, por, cebula. Warzywa można stosować pojedynczo lub w mieszankach. Druga opcja sprawi też, że potrawa będzie wyglądała nadzwyczaj apetycznie. Cukinię, bakłażan, por i cebulę po pokrojeniu warto krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. To zmiękczy nieco warzywa i uwydatni ich aromat.

Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem zawsze się udaje. Jest aromatyczne i smakuje, że palce lizać!
Czytaj też:
Makaron, kurczak i śmietana. To pyszne trio w kwadrans zamienisz w sycące danie