Jeśli nie chcecie tracić dużo czasu na szykowanie sycącego dania, polecam prostą zapiekankę. Sprawdzi się na obiad czy wczesną kolację, a robi się ją raz-dwa i z tanich składników. Podstawą jest makaron, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Ja stawiam na ser i warzywa i danie wszystkim smakuje.
Jak przygotować makaron do zapiekanki?
Do zapiekania najlepiej wybrać grubszy makaron. Łatwo da się wymieszać z dodatkami i nie będzie się sklejał w czasie pieczenia. Mogą to więc być np.: penne, świderki czy kokardki. Makaron trzeba wcześniej ugotować, ale tak, by pozostał lekko twardawy. Dzięki temu po czasie spędzonym w piekarniku nie będzie się rozpadał, tylko zachowa kształt i pełnię smaku. Po ugotowaniu makaronu nie trzeba przelewać zimną wodą, wtedy lepiej łączy się z dodatkami.
Jak zrobić pożywną zapiekankę z kalafiorem?
Pożywną zapiekankę z kalafiorem robię na bazie makaronu. Dodaję też starty ser, który świetnie łączy składniki, dodaje całości smaku i podnosi wartość odżywczą potrawy. Makaron wcześniej krótko gotuję, podobnie zresztą, jak kalafior. Podzielony na różyczki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do czasu, aż lekko zmięknie. Dzięki temu potrawy nie trzeba długo zapiekać, a tylko tyle, by ser się roztopił, a wierzch zapiekanki zrumienił.
Przepis: Mac and Cheese z kalafiorem
Zapiekanka makaronowo-serowa z kalafiorem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 540 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu (np. kolanka, penne, fusilli)
- ½ niedużego kalafiora
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150 g startego sera cheddar
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- bułka tarta do posypania
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Kalafior oczyść, podziel na małe różyczki, gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i chwilę przesmaż. Stopniowo wlewaj mleko, podgrzewaj całość, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj musztardę, większość startego sera i przyprawy.
- Mieszanie i zapiekanieMakaron i kalafior wymieszaj z sosem serowym, przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera i tartą bułką. Piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni.
Te warzywa też możesz dodać do zapiekanki
Zamiast kalafiora do zapiekanki możecie wykorzystać inne warzywa. Dobrze sprawdzą się m.in.: cukinia, bakłażan, papryka, pomidory, por, cebula. Warzywa można stosować pojedynczo lub w mieszankach. Druga opcja sprawi też, że potrawa będzie wyglądała nadzwyczaj apetycznie. Cukinię, bakłażan, por i cebulę po pokrojeniu warto krótko podsmażyć na oliwie z oliwek. To zmiękczy nieco warzywa i uwydatni ich aromat.
Czytaj też:
To ekspresowe danie z makaronem zawsze się udaje. Jest aromatyczne i smakuje, że palce lizać!Czytaj też:
Makaron, kurczak i śmietana. To pyszne trio w kwadrans zamienisz w sycące danie