Najsmaczniejsze dania z makaronem, to po prostu makaron podany z sosem lub odpowiednio dobranymi dodatkami. Dodatek do makaronu przygotowuję zwykle w czasie, gdy gotuje się makaron. Także na przygotowanie całości wystarczy ok. 15 minut. Nie inaczej jest w przypadku tego aromatycznego dania z kurczakiem.
Jaki makaron wybrać do dania?
Do tego dania z kurczakiem i aromatycznym dodatkiem najlepiej sprawdzą się nieco grubsze makarony, typu penne, świderki. Kawałki kurczaka i pieczarek są dosyć duże, więc zdecydowanie lepiej, wygodniej będzie się je jadło po podaniu z tego rodzaju makaronem. Makaron spaghetti zachowajcie lepiej do gęstych, w miarę jednorodnych sosów.
Jak zrobić aromatyczny makaron z kurczakiem?
Aromatycznym dodatkiem do mojego makaronu z kurczakiem są pieczarki. Uwielbiam te grzyby, bo momentalnie podnoszą smak i aromat dania, a są dostępne przez cały rok. Wystarczy tylko pokroić je w plasterki, a potem podsmażyć z kurczakiem i poddusić ze śmietanką. Grzyby te idealnie komponują się z pozostałymi dodatkami. Podnoszą smak mięsa, a ich smak świetnie przenika do śmietanki. Po wymieszaniu z makaronem całość smakuje wybornie.
Przepis: Makaron z kurczakiem i pieczarkami
Aromatyczny, pożywny makaron z sosem śmietanowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 200-250 g fileta z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 200 g pieczarek
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż makaron będzie miękki, ale pozostanie jeszcze sprężysty.
- Przygotowanie sosuFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w niedużą kostkę. Oprósz go solą i pieprzem, obsmaż na głębokiej patelni, przełóż na talerz. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś. Dodaj podsmażonego kurczaka oraz śmietankę. Całość gotuj 5-7 minut, aż powstanie aromatyczny sos. Dopraw go do smaku.
- PodawanieMakaron odcedź, dodaj do sosu na patelni. Całość dobrze wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz też sięgnąć po odrobinę startego, żółtego sera.
Wskazówka: Do sosu na patelni możecie też dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Inna wersja aromatycznego makaronu
Kurczak w tym daniu jest składnikiem, który zwiększa jego pożywność. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zupełnie z niego zrezygnować. Zwłaszcza jeśli nie macie fileta z kurczaka pod ręką. Jeśli przygotujecie sos na bazie cebuli, pieczarek i śmietanki danie też będzie pyszne. Przed podaniem można je posypać startym parmezanem, a także posiekaną natką pietruszki. Te dodatki idealnie pasują do makaronu i pieczarek. Oba dodają wyrazistego smaku, a natka też orzeźwienia i apetycznego wyglądu.
Czytaj też:
Makaron, kurczak i śmietana. To pyszne trio w kwadrans zamienisz w sycące danieCzytaj też:
Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak