Mielone mięso łączę z aromatycznym dodatkiem. Kotlety zawsze wychodzą soczyste

Mielone mięso łączę z aromatycznym dodatkiem. Kotlety zawsze wychodzą soczyste

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / New Africa
Idealne kotlety mielone powinny być chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Ja mam na to niezawodny sposób. Mieszam tylko mielone mięso z posiekanym, aromatycznym dodatkiem i zawsze wychodzą, jak trzeba!

Kotlety mielone to popularna potrawa polskiej kuchni. Robi się je prosto i szybko, a są smaczne i pożywne. Ja mam na nie swój niezawodny sposób. Dorzucam do mięsa posiekany dodatek, a danie zyskuje na smaku, aromacie i soczystości. Tym kotletom z pewnością nikt się nie oprze.

Z jakiego mięsa zrobić kotlety mielone?

Na kotlety mielone szczególnie poleca się mięso wieprzowe. To dlatego, że zawiera ono sporo tłuszczu, który z kolei wpływa na soczystość mięsnej masy. Najlepiej sprawdza się mielona łopatka oraz karkówka wieprzowa. Kotlety z mielonej szynki wychodzą zwykle twarde i suche, bo mięso to zawiera stosunkowo niedużo tłuszczu. Ja jednak dzięki aromatycznemu dodatkowi, dam radę zrobić soczyste kotlety nawet z tego nieco chudszego mięsa.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

By kotlety mielone wyszły soczyste, używa się nie tylko tłustawego mięsa, ale też łączy się je z namoczoną i odciśniętą bułką. Gdy jednak mięso jest nieco chudsze, warto dorzucić jeden aromatyczny dodatek. Jest to pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony. Podsmażam go lekko na patelni razem z cebulą i po przestudzeniu łączę z mięsną masą. Po usmażeniu kotlety wychodzą soczyste, pełne smaku i aromatu.

Przepis: Kotlety mielone z boczkiem

Aromatyczne, soczyste kotlety mielone z dodatkiem wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego np. z szynki wieprzowej czy wieprzowo-wołowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 3 łyżki mleka lub wody
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikóBoczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę i smaż razem, aż się zeszkli. Ostudź.
  2. Wyrabianie masyDo miski włóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj namoczoną i odciśniętą bułkę tartą, przyprawy, musztardę oraz boczek z cebulą. Dokładnie wyrób ręką, aż składniki się połączą.
  3. Formowanie i smażenieZ mięsnej masy uformuj kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Kotlety smaż na średnio rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony.

Wskazówka: Boczku nie należy rumienić zbyt mocno, bo wtedy jego kawałki będą twarde i wyczuwalne w mięsnej masie.

Inny sposób na kotlety mielone z aromatycznym dodatkiem

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem można też zrobić nieco inaczej. Potrzebne tu będą długie, cienkie plasterki tej wędzonki. Owija się nimi uformowane kotlety. Boczek zastępuje więc tartą bułkę i tak, jak i ona, również dodaje kotletom chrupkości. Doskonale rumieni się bowiem w czasie smażenia, przy okazji dodając potrawie niepowtarzalnego aromatu.

Czytaj też:
Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubi
Czytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa