Paprykę nadziałam inaczej niż zwykle. Po upieczeniu zaskoczyła smakiem i soczystością

Paprykę nadziałam inaczej niż zwykle. Po upieczeniu zaskoczyła smakiem i soczystością

Dodano: 
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Do tej pory faszerowaną paprykę robiłam nieco inaczej. Dopiero nowy sposób uświadomił mi, jak doskonale może smakować to warzywo. Potrawa wyszła pożywna jak zwykle, ale zaskoczyła mnie soczystością i wyrazistym smakiem.

Sezon na chrupiące, kolorowe papryki w pełni. Warto go wykorzystać na przyrządzenie różnych potraw z udziałem tego smacznego warzywa. Dziś zapraszam was na paprykę faszerowaną, która jest na tyle pożywna, że doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego. Moja rodzina ją uwielbia.

Jak przygotować paprykę do faszerowania?

Paprykę przeznaczoną do faszerowania trzeba umyć i oczyścić. Do tej pory przekrawałam ją wzdłuż na połowę, a potem usuwałam gniazdko nasienne i białe błonki. Tym razem wycięłam samo gniazdko nasienne i oczyściłam środek z pozostałych nasionek. Pomógł mi w tym spiczasto zakończony, ostry nóż. Jak się okazało, w ten sposób paprykę oczyszcza się bardzo szybko, a po nadzianiu nie ma problemu z wypadającym farszem.

Jak zrobić faszerowaną paprykę pieczoną w sosie?

Paprykę można nadziać różnymi farszami, jednak mojej rodzinie najlepiej smakuje farsz z mielonego mięsa i ryżu. Przygotowałam go raz-dwa i napełniłam nim papryki. Potem ułożyłam je w naczyniu do zapiekania i podlałam sosem pomidorowym. Warzywo upiekło się szybciej niż zwykle, było soczyste i pełne smaku.

Przepis: Papryka pieczona w sosie pomidorowym

Pożywna papryka faszerowana zapiekana w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
365 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średniej wielkości papryk
  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPapryki umyj, przy pomocy ostrego noża wytnij z nich gniazdko nasienne. Przez powstały otwór oczyść warzywo z białych błonek i pozostałych nasion. Ryż ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, przestudź. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, przesmaż z posiekanym czosnkiem.
  2. Przygotowanie farszu i nadziewanieMielone mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodaj też jajko, wymieszaj, farsz dopraw do smaku. Napełnij nim papryki.
  3. Przygotowanie sosuNa oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj passatę i przyprawy, gotuj 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej go do dużego naczynia żaroodpornego, ułóż papryki.
  4. PieczenieNaczynie przykryj, papryki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia papryki obróć tak, by druga ich strona była zanurzona w sosie.

Inna wersja faszerowanej papryki

Przygotowując faszerowaną paprykę, warto zadbać o to, by nie wyschła zbytnio w czasie pieczenia. Dobrym rozwiązaniem jest więc nadzianie całych papryk i zapieczenie ich w sosie pomidorowym. Można też jednak nadziać połówki papryk i po ułożeniu w naczyniu do zapiekania polać je sosem beszamelowym.

Sos ten robi się bardzo prosto. W rondelku wystarczy roztopić 2 łyżki masła, wsypać do nich 2 łyżki mąki i krótko je przesmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia. Teraz białą zasmażkę należy rozprowadzić ok. 400 ml zimnego mleka, gotować do zagęszczenia i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Czytaj też:
Piekę paprykę i dorzucam włoskie dodatki. Wszyscy proszą o tę obłędną sałatkę
Czytaj też:
Już nie robię zwykłego bakłażana. Ten po chińsku znika z misek w mgnieniu oka