Najlepsze danie z ziemniaków, jakie jadłam. Proste, tanie i syci, jak mało co

Najlepsze danie z ziemniaków, jakie jadłam. Proste, tanie i syci, jak mało co

Dodano: 
Zapiekane ziemniaki
Zapiekane ziemniaki Źródło: Shutterstock / Hamik
Ziemniaki podajemy zwykle do obiadu, ale mogą grać w nim też główną rolę. Szczególnie te zapiekane z sycącymi dodatkami. Są proste do zrobienia, a ich smak podbija podniebienia. Spróbujcie, a też z pewnością zachwycicie się tym tanim daniem.

Większość osób traktuje ziemniaki jako dodatek do obiadu. Gotowane, smażone czy pieczone rzeczywiście świetnie dopełniają przeróżne dania. Jednak można z nich też przygotować smaczne i pożywne potrawy. Oto jedna z nich – ziemniaki z aromatycznymi dodatkami zapiekane w aksamitnym sosie. Ja i moja rodzina je uwielbiamy.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania można wstępnie podgotować. Zabieg ten skróci czas pobytu warzywa w piekarniku, bo w wodzie dość szybko miękną. Trudno jednak zaprzeczyć, że o wiele lepiej smakują ziemniaki, które nie były wcześniej gotowane. Mają też inną, bardziej kremową konsystencję i większą wilgotność. Ja tylko je obieram, dość głęboko nacinam i już są gotowe do pieczenia.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie?

Ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie po prostu nie mogą nie smakować. Nie dość, że są poprzekładane aromatycznym, wędzonym boczkiem i kremowym serem, to jeszcze zapieczone w aksamitnym sosie. Finał jest bardzo smaczny i sycący. Co prawda trochę trzeba poczekać, by potrawa była gotowa do spożycia, na szczęście robi to za nas piekarnik. A ten sposób obróbki termicznej nie wymaga od nas szczególnej uwagi, więc w tym czasie możemy zająć się czymś innym.

Przepis: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

Ziemniaki Hasselback zapiekane w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków (najlepiej owalnych, podobnej wielkości)
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
  • sól, pieprz

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz. Każdy ponacinaj co 3-4 mm na głębokość ok. 2/3 ziemniaka. Oprósz je solą i pieprzem, podsmaruj oliwą lub masłem.
  2. Wstępne pieczenieZiemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą prawie miękkie. Boczek i ser pokrój na plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Powciskaj je w nacięcia ziemniaków.
  3. Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż minutę. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Sos mieszaj i podgrzewaj do czasu, aż zgęstnieje. Dopraw go musztardą, gałką, solą i pieprzem.
  4. ZapiekanieZiemniaki polej sosem, możesz dodatkowo posypać tartym serem. Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi i zapiecze na złoto.

Jak podać ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie?

Ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie można podać, jako dodatek do pieczonych mięs, np. wieprzowiny, indyka, kurczaka. Są jednak na tyle sycące, że z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Przed podaniem wystarczy tylko posypać je posiekaną natką pietruszki. Warto zaserwować do nich lekką surówkę, np. białej kapusty albo sałatkę, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych czy miks sałat z sosem czosnkowym.

Czytaj też:
Już nie zwykłe pyzy. Teraz smażę je w panierce i chrupią przy każdym kęsie
Czytaj też:
Te delikatne mini kopytka często serwuję do obiadu. Chwila we wrzątku i gotowe