Te udka z kurczaka z warzywami robię na patelni. Zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku

Te udka z kurczaka z warzywami robię na patelni. Zawsze wychodzą soczyste i pełne smaku

Dodano: 
Udka kurczaka duszone z warzywami
Udka kurczaka duszone z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Ten przepis na udka z patelni nigdy mnie nie zawiódł. Z dodatkiem warzyw kurczak nabiera mnóstwo smaku, a danie można jeść jako samodzielny posiłek. Polecam to sprawdzone połączenie składników.

Gdy mam ochotę na pożywny obiad z jednego garnka, kupuję udka z kurczaka lub wyciągam je z zamrażarki. Robię je na patelni ze zdrowymi dodatkami. Mięso jest soczyste z apetyczną skórą, a sos z warzyw smakowicie scala całość dania. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków, ale też tych gotowanych. Często też podaję udka frytkami z batata czy kaszą kuskus.

Jak zrobić udka z kurczaka z patelni?

Przygotowanie udek kurczaka to prosta sprawa. Najpierw trzeba podsmażyć je ze wszystkich stron, by powstała zwarta, rumiana skórka. Potem można już dusić je w patelni z ulubionymi dodatkami. Najbardziej klasyczne to cebula i pieczarki, ja jednak dodaję jeszcze pomidory i groszek. W ten sposób robię jednocześnie i mięso, i warzywa.

Jeśli chcę, żeby kurczak był smaczniejszy i mam na to czas, po natarciu go przyprawami odstawiam całość do zamarynowania. Wtedy lepiej przechodzi przyprawami i jest smaczniejszy w środku. W tym celu doprawione kawałki kurczaka przykrywam folią i wstawiam do lodówki, chociaż na pół godziny, a najlepiej na 2 godziny lub nawet na całą noc. Składniki marynaty lubię wymieniać, np. używam też ostrej papryki, tymianku, majeranku czy mieszanki curry.

Przepis: Udka kurczaka z patelni w warzywnym sosie

Soczyste mięso drobiowe w sosie pełnym pieczarek i smakowitych warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
241 w każdej porcji

Składniki

  • 6 małych udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • 2 szklanki bulionu albo wody
  • 1 mała cebula
  • 1 szkl. małych pieczarek lub kawałków większych
  • 1 szkl. pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania

  1. Smażenie udekUdka wraz ze skórą natrzyj mieszanką soli z przyprawami. Rozgrzej olej na patelni i połóż na niej udka skórą do dołu. Smaż kilka minut, a kiedy się zrumienią, obróć i smaż kolejne kilka minut. Na koniec zdejmij z patelni.
  2. Gotowanie sosuDo patelni z tłuszczem dodaj pieczarki i obsmażaj 5-7 minut, następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, dolej wodę, zagotuj, dorzuć pomidory, groszek. Wymieszaj i włóż do sosu kurczaka. Duś 40-45 minut, co jakiś czas obracając mięso.

Jak upiec udka, żeby miały chrupiącą skórkę?

Udka z kurczaka można też piec, dzięki czemu mają naprawdę chrupiącą skórkę. Przygotowane mięso wyciągam wcześniej z lodówki, by nie było zimne. Wkładam je do żaroodpornego naczynia, smaruję masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 35-45 minut. Co ważne, dla najlepszej skórki kawałki trzeba co jakiś czas obracać i smarować sosem z dna naczynia.

Jest też inny sposób. Kurczaka podsmażam na patelni jak w przepisie, a później umieszczam w brytfance razem ze wszystkimi warzywami. Podpiekam 10 minut, po czym dolewam sos i piekę jeszcze 20-30 minut.

Czytaj też:
Ten tani obiad robi się sam. Kurczak pieczony z ziemniakami zachwyci każdego
Czytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa