Ryż, warzywa i jajka. Z tych składników ekspresowo robię tanie, sycące danie obiadowe

Ryż, warzywa i jajka. Z tych składników ekspresowo robię tanie, sycące danie obiadowe

Dodano: 
Ryż smażony
Ryż smażony Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Smaczny obiad nie musi zawierać mięsa. Choć nie jestem wegetarianką, przekonałam się o tym nieraz. Czasami z rodziną mamy bowiem ochotę na coś lekkiego, ale sycącego. Dobrze sprawdzi się tu ryż smażony z dodatkami.

Bezmięsne dania mają wiele zalet. Zwykle są tańsze, a także zdrowsze od tych zawierających mięso. Mniej w nich bowiem tłuszczu, zwłaszcza tego pochodzenia zwierzęcego, które zawiera cholesterol. Potrawy te też są lekkostrawne, a bogactwo dodatków sprawia, że mogą mieć przeróżne smaki i za każdym razem smakować inaczej.

Kilka słów o ryżu smażonym

Ryż smażony to potrawa pochodząca z kuchni chińskiej, ale znana też w Tajlandii, Indonezji, Japonii czy na Filipinach. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Azji. Powstało jako sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Właśnie taki ryż, który jest zimny i sypki, najlepiej nadaje się do smażenia. Można go podsmażać z różnymi dodatkami. Zwykle są to warzywa, ale też kurczak, owoce morza i aromatyczne przyprawy.

Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?

Tę potrawę najłatwiej jest przygotować z wystudzonego ryżu ugotowanego na sypko. Dobrze więc wykorzystać tu ryż, który został z poprzedniego obiadu. Raz-dwa da się go zamienić w pyszne danie. Wystarczy najpierw roztrzepać jajko, usmażyć je na patelni i przełożyć na talerz. Teraz na patelni należy przesmażyć rozdrobnione warzywa (np. marchewka, groszek, brokuł), dodać do nich ryż i smażyć, aż będzie dobrze ciepły. Całość miesza się z jajkiem, doprawia m.in. sosem sojowym i podaje.

Przepis: Ryż smażony z jajkiem i warzywami

Jarskie, pożywne danie z wczorajszego ryżu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie jajekNa dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wbij rozkłócone jajka, usmaż jak jajecznicę, rozbijając na drobne kawałki. Zdejmij z patelni.
  2. Smażenie warzywCebulę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju, podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj groszek i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. Wykańczanie potrawyDorzuć ryż, wymieszaj i smaż, aż się podgrzeje i lekko zrumieni. Dodaj usmażone jajko, wlej sos sojowy, dopraw pieprzem, wymieszaj, smaż jeszcze minutę.

Czym można wzbogacić ryż smażony z jajkiem?

Jeśli chcecie, by ta prosta potrawa była jeszcze bardziej wartościowa, możecie do niej dorzucić również: kiełki soi, kukurydzę z puszki czy podgotowane różyczki brokułu. Sycącą wersję smażonego ryżu przygotujecie z dodatkiem: kawałków piersi kurczaka, krewetek czy tofu. Takim daniem naprawdę można się najeść, więc najlepiej sprawdzi się w porze obiadowej, ale też podczas kolacji, a nawet śniadania.

Czytaj też:
To danie pachnie latem i słońcem. Wystarczy kilka warzyw i masz obiad jak we Włoszech
Czytaj też:
Trzy składniki i 15 minut. To szybkie danie z kiełbasą smakuje i syci