Bezmięsne dania mają wiele zalet. Zwykle są tańsze, a także zdrowsze od tych zawierających mięso. Mniej w nich bowiem tłuszczu, zwłaszcza tego pochodzenia zwierzęcego, które zawiera cholesterol. Potrawy te też są lekkostrawne, a bogactwo dodatków sprawia, że mogą mieć przeróżne smaki i za każdym razem smakować inaczej.
Kilka słów o ryżu smażonym
Ryż smażony to potrawa pochodząca z kuchni chińskiej, ale znana też w Tajlandii, Indonezji, Japonii czy na Filipinach. Jest to jedno z najpopularniejszych dań w Azji. Powstało jako sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia. Właśnie taki ryż, który jest zimny i sypki, najlepiej nadaje się do smażenia. Można go podsmażać z różnymi dodatkami. Zwykle są to warzywa, ale też kurczak, owoce morza i aromatyczne przyprawy.
Jak zrobić ryż smażony z jajkiem?
Tę potrawę najłatwiej jest przygotować z wystudzonego ryżu ugotowanego na sypko. Dobrze więc wykorzystać tu ryż, który został z poprzedniego obiadu. Raz-dwa da się go zamienić w pyszne danie. Wystarczy najpierw roztrzepać jajko, usmażyć je na patelni i przełożyć na talerz. Teraz na patelni należy przesmażyć rozdrobnione warzywa (np. marchewka, groszek, brokuł), dodać do nich ryż i smażyć, aż będzie dobrze ciepły. Całość miesza się z jajkiem, doprawia m.in. sosem sojowym i podaje.
Przepis: Ryż smażony z jajkiem i warzywami
Jarskie, pożywne danie z wczorajszego ryżu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- ½ szklanki zielonego groszku mrożonego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie jajekNa dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wbij rozkłócone jajka, usmaż jak jajecznicę, rozbijając na drobne kawałki. Zdejmij z patelni.
- Smażenie warzywCebulę i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Na tej samej patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju, podsmaż cebulę i marchewkę. Dodaj groszek i smaż jeszcze 2 minuty.
- Wykańczanie potrawyDorzuć ryż, wymieszaj i smaż, aż się podgrzeje i lekko zrumieni. Dodaj usmażone jajko, wlej sos sojowy, dopraw pieprzem, wymieszaj, smaż jeszcze minutę.
Czym można wzbogacić ryż smażony z jajkiem?
Jeśli chcecie, by ta prosta potrawa była jeszcze bardziej wartościowa, możecie do niej dorzucić również: kiełki soi, kukurydzę z puszki czy podgotowane różyczki brokułu. Sycącą wersję smażonego ryżu przygotujecie z dodatkiem: kawałków piersi kurczaka, krewetek czy tofu. Takim daniem naprawdę można się najeść, więc najlepiej sprawdzi się w porze obiadowej, ale też podczas kolacji, a nawet śniadania.
Czytaj też:
To danie pachnie latem i słońcem. Wystarczy kilka warzyw i masz obiad jak we WłoszechCzytaj też:
Trzy składniki i 15 minut. To szybkie danie z kiełbasą smakuje i syci