Kiełbasa ze szpinakiem to ekspresowe danie z patelni, które zachwyca aromatem i smakiem. Sekret to dodatek suszonych pomidorów i smażenie wszystkiego na oliwie z tychże pomidorów. Przygotowanie całości, razem z krojeniem składników i smażeniem zajmuje nie więcej niż kwadrans.
Jak zrobić kiełbasę ze szpinakiem?
Do tego dania możesz wykorzystać dowolną kiełbasę polecaną do smażenia, świetnie się tu nadaje popularna i łatwo dostępna kiełbasa śląska. Kluczowy składnik obok szpinaku to suszone pomidory w oliwie bądź oleju. Wykorzystasz tu zarówno same pomidory, jak i część zalewy do smażenia. Dzięki temu danie będzie wyjątkowo aromatyczne.
Do smażenia najlepiej wybrać dużą patelnię lub szeroki rondel: świeży szpinak ma dużą objętość i nim ją straci, dobrze jest mieć możliwość komfortowego mieszania całości.
Rada: do smażenia kiełbasy i pomidorów można dodatkowo dorzucić posiekane drobno ząbki czosnku lub/i cebulę.
Przepis: Kiełbasa ze szpinakiem
Pomysł na szybkie danie z patelni.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 377 w każdej porcji
Składniki
- 200 g szpinaku baby
- 3 kiełbasy śląskie
- 1 mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie kiełbasy i pomidorówKiełbasę pokrój w plasterki, pomidory na mniejsze kawałki. Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju z zalewy pomidorów. Wrzuć kiełbasę, pokrojone pomidory i smaż, aż kiełbasa zacznie się rumienić.
- Smażenie szpinakuNa patelnię dodaj liście szpinaku. Wymieszaj delikatnie i smaż, aż szpinak straci swoją objętość.
Gotowe danie można dodatkowo posypać wiórkami parmezanu, tartą mozzarellą czy pokruszonym serem feta. Można też dodać uprażone pestki dyni albo słonecznika.
Jak podawać kiełbasę ze szpinakiem?
Kiełbasa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które doskonale smakuje z chrupiącą bułką czy kromką dobrego pieczywa. Świetnie się też sprawdzi jako danie z makaronem: wówczas wstaw makaron do gotowania w pierwszej kolejności, potem rób kiełbasę, jak w przepisie, a na koniec dorzuć ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj całość dobrze. W tej wersji kiełbasa ze szpinakiem dobrze smakuje z dodatkiem parmezanu lub innego sera.
Do tego dania można serwować również ziemniaki, czy to gotowane, czy to pieczone. Sprawdzą się też ryż albo zdrowe kasze, np. jaglana czy gryczana.
Czytaj też:
Rodzina prosi mnie o te roladki z kurczaka co tydzień. Sekret tkwi w serowej niespodzianceCzytaj też:
Już nie mizeria, tylko ta surówka z ogórków jest u mnie ulubionym dodatkiem do obiadu