Kiszonki to najzdrowsze przetwory z warzyw, a pod tym względem kapusta bije na głowę ogórki. Dlatego na moim stole gości regularnie. Najlepiej w postaci surówki, bo bez podgrzewania ma najwięcej witamin. Lubię ją w wersji „na bogato”, z dodatkowymi warzywami. To dzięki nim zyskuje niepowtarzalny charakter.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką?
Wystarczy pokroić i połączyć składniki. Względem tej klasycznej moja ulubiona surówka zawiera oprócz marchewki i cebuli także dwa inne warzywa. To świeży ogórek, który zastępuję też czasem małosolnym. Często rezygnuję wtedy z dodatku soli, bo staje się zbędny. Drugim składnikiem jest papryka. Ta nadaje daniu więcej koloru, chrupkości i aromatu.
Przepis: Surówka z kiszonej kapusty, ogórka i papryki
Smakowita wersja popularnej surówki z ogórkiem i papryką
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 113 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1/2 cebuli
- 1/4 świeżego ogórka sałatkowego
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka syropu z agawy albo cukru
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywOsącz kapustę z nadmiaru soku i posiekaj na desce, by skrócić jej nitki. Oskrob marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i paprykę pokrój drobno, a umytego ogórka ze skórą pokrój w cienkie półplasterki.
- Mieszanie surówkiPołącz w misce warzywa, wymieszaj z olejem i syropem albo cukrem, po czym dopraw do smaku pieprzem i solą.
Czy surówkę z kapusty kiszonej można zrobić z majonezem?
Do tej surówki jak najbardziej pasuje majonez, którym można zastąpić olej. W takiej wersji obiadowy dodatek ma bardziej kremową konsystencję. Składniki majonezu podkręcają też smak warzyw, dlatego wiele osób preferuje właśnie taką opcję. Decydując się na ten składnik w przepisie, warto uwzględnić ilość zawartego w nim tłuszczu. Najcięższe majonezy (około 80% tł.) można stosować w takiej porcji, co olej. Natomiast tych lekkich (ok. 30%) warto użyć nawet dwa-trzy razy więcej, by surówka smakowała najlepiej.
Co dodać do surówki z kapusty, by nie powodowała wzdęcia?
Kiszona kapusta może niektórych wzdymać. Działanie to pomagają zmniejszać pewne przyprawy. Należy do nich przede wszystkim kminek, który można stosować w postaci całej albo mielonej. Wystarczy już pół łyżeczki do podanej porcji kapusty, choć dawkę tę można zwiększyć dwukrotnie. Podobne właściwości mają nasiona kopru włoskiego, a nieco słabiej działa posiekany świeży koperek czy suszony majeranek.
Czytaj też:
Po powrocie z pracy często robię te tanie, pyszne kluski. Doskonale sycą i wystarczają za dwa daniaCzytaj też:
Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej? Tylko jedna wyjdzie ci na zdrowie