Dwa nowe składniki i surówka z kiszonej kapusty zachwyci każdego. Przy obiedzie znika jako pierwsza

Dwa nowe składniki i surówka z kiszonej kapusty zachwyci każdego. Przy obiedzie znika jako pierwsza

Dodano: 
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką
Surówka z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką Źródło: Shutterstock / Irena Maslova
Odkąd odkryłam to połączenie, surówki z kiszonej kapusty nie robię już inaczej. Wystarczy mała zmiana, by dodatek do obiadu stał się istnym przebojem. Ma jeszcze więcej witamin i pasuje niemal do wszystkiego.

Kiszonki to najzdrowsze przetwory z warzyw, a pod tym względem kapusta bije na głowę ogórki. Dlatego na moim stole gości regularnie. Najlepiej w postaci surówki, bo bez podgrzewania ma najwięcej witamin. Lubię ją w wersji „na bogato”, z dodatkowymi warzywami. To dzięki nim zyskuje niepowtarzalny charakter.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z ogórkiem i papryką?

Wystarczy pokroić i połączyć składniki. Względem tej klasycznej moja ulubiona surówka zawiera oprócz marchewki i cebuli także dwa inne warzywa. To świeży ogórek, który zastępuję też czasem małosolnym. Często rezygnuję wtedy z dodatku soli, bo staje się zbędny. Drugim składnikiem jest papryka. Ta nadaje daniu więcej koloru, chrupkości i aromatu.

Przepis: Surówka z kiszonej kapusty, ogórka i papryki

Smakowita wersja popularnej surówki z ogórkiem i papryką

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
113 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 świeżego ogórka sałatkowego
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka syropu z agawy albo cukru
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywOsącz kapustę z nadmiaru soku i posiekaj na desce, by skrócić jej nitki. Oskrob marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i paprykę pokrój drobno, a umytego ogórka ze skórą pokrój w cienkie półplasterki.
  2. Mieszanie surówkiPołącz w misce warzywa, wymieszaj z olejem i syropem albo cukrem, po czym dopraw do smaku pieprzem i solą.

Czy surówkę z kapusty kiszonej można zrobić z majonezem?

Do tej surówki jak najbardziej pasuje majonez, którym można zastąpić olej. W takiej wersji obiadowy dodatek ma bardziej kremową konsystencję. Składniki majonezu podkręcają też smak warzyw, dlatego wiele osób preferuje właśnie taką opcję. Decydując się na ten składnik w przepisie, warto uwzględnić ilość zawartego w nim tłuszczu. Najcięższe majonezy (około 80% tł.) można stosować w takiej porcji, co olej. Natomiast tych lekkich (ok. 30%) warto użyć nawet dwa-trzy razy więcej, by surówka smakowała najlepiej.

Co dodać do surówki z kapusty, by nie powodowała wzdęcia?

Kiszona kapusta może niektórych wzdymać. Działanie to pomagają zmniejszać pewne przyprawy. Należy do nich przede wszystkim kminek, który można stosować w postaci całej albo mielonej. Wystarczy już pół łyżeczki do podanej porcji kapusty, choć dawkę tę można zwiększyć dwukrotnie. Podobne właściwości mają nasiona kopru włoskiego, a nieco słabiej działa posiekany świeży koperek czy suszony majeranek.

Czytaj też:
Po powrocie z pracy często robię te tanie, pyszne kluski. Doskonale sycą i wystarczają za dwa dania
Czytaj też:
Czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej? Tylko jedna wyjdzie ci na zdrowie