Kroję bakłażany i zalewam aromatyczną masą. Zakochasz się w tej zapiekance od pierwszego kęsa

Kroję bakłażany i zalewam aromatyczną masą. Zakochasz się w tej zapiekance od pierwszego kęsa

Dodano: 
Krojenie bakłażana
Krojenie bakłażana Źródło: Shutterstock / Valeri Pavljuk
Wystarczy pokroić bakłażany i zapiec z aromatyczną, treściwą masą z jajek, śmietany i sera. To danie, które syci i zachwyca smakiem.

Zapiekanka z bakłażanów to doskonały pomysł na danie smaczne, sycące i efektowne. To bakłażany krótko przesmażone, a potem zapiekane po aromatyczną kołderką, która zapieka się na złoto.

Jak przygotować bakłażany, żeby nie były gorzkie?

Bakłażany bywają gorzkie głównie wtedy, gdy są starsze albo źle przygotowane, ale goryczki wyczuwalnej w gotowych potrawach łatwo można uniknąć.

Najlepiej wybierać młode, jędrne sztuki o gładkiej i błyszczącej skórce, ponieważ im są mniejsze i świeższe, tym mniej w nich goryczy, a duże okazy z wieloma pestkami mają jej najwięcej. Dobrym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego smaku jest posolenie pokrojonego warzywa i odstawienie got aż na powierzchni pojawią się kropelki wody. Przy smażeniu warto pamiętać, że bakłażany chłoną tłuszcz jak gąbka, dlatego najlepiej obsmażać je krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pieczenie lub grillowanie w wysokiej temperaturze pozwala wydobyć naturalną słodycz i złagodzić ewentualną gorycz. Jeśli bakłażan jest starszy, można też obrać go ze skórki, ponieważ to właśnie ona bywa najbardziej gorzka.

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanów?

Oryginalności temu daniu dodaje nietypowe pokrojenie bakłażanów (patrz zdjęcie). Ale od razu ważna uwaga: jeśli chcesz, możesz też do tej zapiekanki pokroić bakłażany w grubą kostkę lub w plastry (wówczas również je osól, odczekaj, odciśnij i przesmaż na patelni).

Kluczowa jest tu aromatyczna masa, którą wylewamy na bakłażany. To masa z jaj, śmietany, sera i aromatycznych dodatków, czyli czosnku, cebuli i posiekanej natki pietruszki. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać również suszone zioła (np. oregano lub tymianek) albo pokrojoną drobno ostrą paprykę.

Przepis: Zapiekanka z bakłażanów

Pomysł na sycącą zapiekankę warzywną.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
856 w każdej porcji

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

na masę do zapiekania:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie bakłażanówBakłażany obierz, ale nie ucinaj końcówki. Pokrój miąższ na paski (jak na zdjęciu). Posól i odstaw na ok. 15-20 minut. Po tym czasie odciśnij delikatnie z soku, dopraw pieprzem i smaż z każdej strony na złoto na patelni z oliwą i masłem. Usmażona bakłażany przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Robienie masy do zapiekankiNa maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż krótko razem. Odstaw do ostygnięcia. Jajka rozmąć ze śmietaną, dodaj mąkę tarty ser, cebulę z czosnkiem z patelni, posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
  3. PieczenieMasę wyłóż na bakłażany i dokładnie rozprowadź. Wyrównaj wierzch i zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Zapiekanka najlepiej smakuje serwowana na gorąco, ale można ją też zajadać po wystudzeniu.

Czytaj też:
Już nie robię zwykłego bakłażana. Ten po chińsku znika z misek w mgnieniu oka
Czytaj też:
Weź kiełbasę, makaron i jajka. To ekspresowe danie z patelni syci, a niewiele kosztuje