Dania kuchni azjatyckiej miewają zaskakujące smaki, ale jak wiele osób nie przepadam za niektórymi składnikami. Weźmy na przykład galaretowate glony, które są jednym z głównych składników zupy miso. To przepyszne i zdrowe danie można jednak przyrządzić bez nich. Ja dodałam produkty z polskiej kuchni i zaskoczyłam wszystkich smakiem. Odtąd robię słynną zupę tylko w taki sposób.
Jak zrobić zupę miso z grzybami?
W moim przepisie ominęłam nie tylko nieprzyjemne glony, ale także suszone ryby, które tradycyjnym przepisie stanowią podstawę bulionu. Dzięki temu zupa zyskała bardziej przystępny smak i mogli ją zjeść także goście na diecie roślinnej.
Przepis: Zupa miso z grzybami
To lekka zupa o głębokim grzybowym smaku z delikatną słodyczą groszku i aksamitną nutą miso.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Japońska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 172 w każdej porcji
Składniki
Na bulion:
- 30 g suszonych grzybów shiitake
- 5 gałązek szczypiorku
- kawałek imbiru o długości ok. 7 cm
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- kawałek zielonej części pora o długości 30 cm
- 1,5 litra wody
Na zupę:
- 4 szklanki wywaru warzywno-grzybowego (60 kcal)
- 300 g różnych grzybów, np. kurek, borowików, koźlarzy, pieczarek, boczniaków
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 3/4 szkl. mrożonego zielonego groszku
- 1/2 op. cienkich makaronowych nitek z fasoli mung (50 g)
- 150 g naturalnego tofu klasycznego lub twardego
- 5 gałązek szczypiorku
- 6 łyżek pasty miso
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych grzybówGrzyby shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na min 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Gotowanie wywaruObierz marchewki, imbir i czosnek. Pokrój je w plasterki i umieść w dużym garnku wraz z grzybami oraz wodą, w której się moczyły. Dodaj całe gałązki szczypiorku, pora i wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny. Następnie przelej wywar przez sito, a składniki wyrzuć.
- Przygotowanie składników zupyŚwieże grzyby oczyść i pokrój w cienkie plasterki, namocz makaron przez 10 min w zimnej wodzie, szczypiorek posiekaj, a tofu potnij w spore kostki.
- Gotowanie zupyDo gorącego wywaru dodaj grzyby wraz z łyżką sosu sojowego i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 15 minut, aż grzyby staną się miękkie. Wrzuć groszek i gotuj 5 minut, a następnie dodaj tofu i gotuj jeszcze 3 min. Zdejmij zupę z palnika i dorzuć szczypiorek.
- Dodanie pasty misoOdlej do miseczki 1/4 szkl. płynu z zupy, dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj. Połącz roztwór z zupą i podawaj.
Czym jest pasta miso?
Podstawą zupy miso jest niezwykle zdrowa pasta o tej samej nazwie, która powstaje z fermentowanych nasion soi. Ma wiele odmian, ale wszystkie charakteryzują się przyjemnym, bogatym smakiem z nutami orzechowymi i rosołowymi (tzw. umami). Można ją kupić w większych supermarketach. Najlepiej wybrać wersję bez konserwantów i zbędnych dodatków. Pasta jest tak pyszna, że często mieszam ją z samą wodą i piję bez niczego. Najlepiej smakuje jednak z wywarem warzywnym i odpowiednimi dodatkami. Ja użyłam bulionu grzybowego. Do jego przygotowania wykorzystałam suszone azjatyckie grzyby shiitake, które nadają potrawom mięsny posmak. Równie dobrze mogą to być krajowe grzyby suszone.
Jak się je zupę miso?
Japończycy jedzą zupę miso pałeczkami, a bulion piją z miseczki. Wcale nie jest to konieczne, bo równie dobrze można użyć łyżki. Potrawa może zawierać przy tym inne rodzaje makaronu, np. pszenno-gryczane nitki soba albo pszenny udon. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by użyć nitek makaronu włoskiego czy jajecznego z Polski.
W wielu wydaniach zamiast tofu potrawa zawiera kawałki mięsa lub ryby, krewetki albo połówki jajka na twardo. Popularne są też rozmaite dodatki warzywne, np. kawałki brokułu, cienkie paski marchewki, rozkrojone główki kapusty chińskiej, nasiona zielonej soi, strączki groszku cukrowego, słodka kukurydza czy nawet liście szpinaku, które wrzuca się na końcu. Możliwości jest naprawdę wiele.
Czytaj też:
Ta nietypowa zupa rozgrzeje lepiej niż rosół. Przepis jest banalny i wymaga tylko 4 składnikówCzytaj też:
Ramen na bazie aromatycznego wywaru. Ten przepis kocha cała moja rodzina