Już nie gotuję zwykłej jarzynówki. Jeden składnik sprawia, że ta zupa smakuje obłędnie

Już nie gotuję zwykłej jarzynówki. Jeden składnik sprawia, że ta zupa smakuje obłędnie

Dodano: 
Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Zupy jarzynowe to dla mnie codzienność, ta jednak okazała się wyjątkowa. Do klasycznych warzyw dorzuciłam zwykłą kalarepę i dałam się uwieść smakowi tego dania.

Bardzo lubię zupy. Należą do najzdrowszych potraw, są lekkie i pyszne. Gdy znudziły mnie znane przepisy, sięgnęłam po danie z kalarepą. Nie wiedziałam, że to proste i tanie warzywo kapustowate może tak odmienić zwyczajną jarzynówkę. Co jednak ważne, nie wrzuciłam go po prostu do wody, tylko podsmażyłam najpierw na oleju tak, jak pozostałe główne składniki. To pozwoliło wydobyć ich walory i pogłębić kolor wywaru.

Jak przygotować zupę z kalarepy?

Najbardziej pracochłonnym etapem jest obieranie i krojenie warzyw. Gdy mam to już za sobą, wszystko idzie jak z płatka. Poszczególne składniki dorzucam po kolei do garnka z rozgrzanym olejem, a gdy się podsmażą, zalewam wszystko wodą. Na koniec gotowania wystarczy dodać makaron i przyprawy, a następnie poczekać, aż składniki będą miękkie.

W przepisie użyłam suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu (orzo lub inaczej risoni), ale sprawdzi się każdy inny rodzaj drobnych kluseczek, np. cienkie nitki, krajanka, kółka, gwiazdki. Trzeba jednak sprawdzić na opakowaniu czas ich gotowania, by w odpowiednim momencie dodać do zupy.

Przepis: Zupa z kalarepy z makaronem

Prosta zupa warzywna z kalarepą, ziemniakami i makaronem

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
382 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie kalarepy
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 7 małych ziemniaków
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1,75 l wody
  • 150 g drobnego makaronu, np. orzo
  • płaska łyżka soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie)
  • świeży tymianek do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywObierz wszystkie warzywa i pokrój w sporą kostkę.
  2. Smażenie warzywWlej olej do garnka i wrzuć kostki kalarepy. Smaż ok. 5 minut, dodaj cebulę i smaż kolejne 5 min. Dorzuć seler, pietruszkę i marchewkę, smaż 7 min., a następnie dodaj ziemniaki. Trzymaj na ogniu jeszcze 3 min.
  3. Gotowanie zupyWlej do garnka z warzywami 1,75 l wrzącej wody, dodaj sól i pieprz. Gotuj 20-25 minut, po czym wsyp makaron i gotuj jeszcze ok. 10 minut, aż ziemniaki, kalarepa i makaron będą miękkie. Na koniec dodaj syrop i posiekane listki tymianku.

Jak zrobić zupę z kalarepy inaczej?

Zupa z kalarepy smakuje świetnie także z popularnymi rodzajami makaronu (np. rurkami czy świderkami) albo ryżem. Wymieniając ten składnik należy jednak pamiętać, że większe rodzaje pasty gotują się dłużej (zwykle kilkanaście minut). Ryż może wymagać nawet 20 minut lub więcej, co zależy od jego rodzaju. Trzeba też pamiętać, że chłonie więcej wody, więc zupa może być za gęsta. Bezpiecznie jest więc przygotować go oddzielnie i dodać do garnka na samym końcu.

Gdy gotuję zupy warzywne na włoszczyźnie, zwykle nie kroję pietruszki i selera w kostkę, tylko ścieram na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu w daniu nie ma kawałków warzyw o zbyt dominującym jak dla mnie smaku, a całość robi się bardziej gęsta. Danie można zmienić także w zupę krem. Wystarczy zmiksować wszystko przed dodaniem makaronu.

Tę i inne zupy najczęściej posypuję zwykłą natką pietruszki, którą łatwiej zdobyć niż świeży tymianek. Jest też znacznie szybsza w przygotowaniu, bo nie trzeba odrywać drobnych listków od gałązek. Wystarczy ją umyć, osuszyć i posiekać. Po takim przygotowaniu natkę można też zamrozić, by mieć w każdej chwili pod ręką.

A co, jeśli zabraknie głównego składnika potrawy? Kalarepa jest dostępna od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Poza sezonem można jednak łatwo zastąpić ją innym, spokrewnionym warzywem o podobnym smaku. To biała rzodkiew albo biała rzepa, które są do kupienia przez całą zimę.

Czytaj też:
Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników
Czytaj też:
Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa