Gdy w mojej lodówce wylądowały bakłażany, kręciłam nosem. Znów ta sama pasta, roladki z plastrów czy kotlety? Nie! Postanowiłam spróbować czegoś nowego i przygotowałam zupę. Nie przypuszczałam, że może być tak pyszna, choć te same produkty jem na co dzień w innych daniach. Teraz myślę o niej na okrągło i cieszę się, że niezbędne składniki można zdobyć przez cały rok.
Jak przygotować zupę z bakłażana?
Zupę z bakłażana gotuje się na włoszczyźnie i innych warzywach. Przyrządzona z samej oberżyny byłaby mdła, tu natomiast zyskuje bogaty, wielowymiarowy smak. Choć się jej nie miksuje, staje się wręcz kremowa, a to dzięki odpowiednim krokom w trakcie przygotowania. Zapewniam, że są niezbędne, by efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania.
Przepis: Zupa z bakłażana
Zupa z bakłażana z papryką i pomidorami
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 453 w każdej porcji
Składniki
- 3 średnie bakłażany
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- 1 i 1/2 czerwonej papryki
- mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 2 duże pomidory
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pieczenie bakłażanówNastaw piekarnik na 180 stopni. Bakłażany pokrój w poprzek lub wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 cm. Posmaruj ze wszystkich stron 2 łyżkami oliwy i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 40 min, aż zmiękną i przyrumienią się. Odstaw na bok.
- Przygotowanie składnikówW czasie pieczenia obierz marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki, usuń pestki z papryki. Pokrój te warzywa oraz cebulę w drobną kostkę. Ziemniaki potnij na nieco większe kawałki, a czosnek posiekaj.
- Podsmażanie warzywRozgrzej 3 łyżki oliwy w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj pokrojone składniki oprócz ziemniaków i smaż ok. 10 min, aż cebula lekko się zeszkli.
- Gotowanie zupyZalej warzywa 1,5 l wody, doprowadź do wrzenia, dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 20 min, aż ziemniaki będą ugotowane.
- Smażenie pomidorówGdy zupa się gotuje, sparz pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę, po czym dodaj na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Wlej syrop i smaż całość, aż odparuje połowa soku.
- Dodanie bakłażanaWrzuć do garnka całe plastry upieczonego bakłażana i pomidory. Zagotuj zupę i wyłącz palnik.
Czy bakłażana się obiera i co zrobić, by nie był gorzki?
Bakłażana nie trzeba obierać. Wyjątkiem są naprawdę duże okazy, bo ich skórka może być zdrewniała i twarda. Dlatego lepiej ją zdjąć. Mocno wyrośnięte warzywo może też zawierać więcej goryczy w miąższu. Wtedy dobrze przygotować je w nieco inny sposób. Bakłażana kroi się na podłużne plastry, obsypuje solą i pozostawia na ok. 30 minut. Następnie trzeba opłukać je pod wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Można też od razu przejść do osuszania. Trzeba jednak pamiętać, że w miąższu zostanie wtedy więcej soli. Należy uwzględnić to przy doprawianiu potrawy.
Gdy mamy do dyspozycji małe i średnie bakłażany, warto przyrządzać je ze skórką, ponieważ zawiera ona najwięcej prozdrowotnych związków. Trzyma też plastry w całości, dzięki czemu tak łatwo się nie rozpadają. Sprawia ponadto, że smak jest bardziej wyrazisty. Niemniej są przepisy, które wymagają obrania skórki niezależnie od wielkości bakłażanów. Tak jest np. w przypadku kremowej bliskowschodniej pasty baba ghanoush, którą przyrządza się z upieczonego miąższu z dodatkiem pasty sezamowej tahini, oliwy i soku z cytryny. Jeśli jej jeszcze nie jadłeś, polecam przepis na baba ghanoush.
Czytaj też:
Tę pyszną pastę zjadłam ostatnio w libańskiej restauracji. Szef kuchni wyjawił mi przepisCzytaj też:
Pokrój bakłażan i zwiń go z tym farszem. Każdy poprosi o przepis na te zapiekane roladki z sosem