Oto przykład prostego dania, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Jego podstawą są ziemniaki, ale dorzucam też do niego inne warzywa, dzięki czemu całość wygląda bardzo apetycznie. Zwieńczeniem potrawy są kawałki kiełbasy, które dodają jej pożywności, smaku i aromatu.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Teoretycznie ziemniaki do zapiekanki wystarczy obrać i pokroić na kawałki. Ja jednak wcześniej trochę je podgotowuję, dzięki czemu zapiekanka nie potrzebuje spędzać dużo czasu w piekarniku. Ziemniaki szybciej bowiem miękną w wodzie, niż bez niej. A przy okazji 30 minut wystarczy, by ładnie zrumieniły się pozostałe warzywa i kiełbasa. Tak więc obrane ziemniaki wrzucam na osolony wrzątek i gotuję ok. 10-12 minut, aż zaczną się robić miękkie. Nie mogą się jednak rozpadać, bo czeka je jeszcze krojenie i pieczenie.
Jak zrobić zapiekankę warzywną z kiełbasą?
Gdy mam już podgotowane ziemniaki, przygotowanie tej zapiekanki idzie, jak z płatka. Oczyszczam tylko warzywa, kroję je, mieszam z oliwą i przyprawami. A warzywami, po które sięgam, są: cebula, papryka i bakłażan. Po przełożeniu mieszanki do naczynia żaroodpornego na wierzchu układam kawałki kiełbasy i całość wstawiam do piekarnika. Składniki spędzają w nim około pół godziny i po tym czasie zamieniają się w pyszne, apetyczne danie.
Przepis: Zapiekanka z kiełbasą
Warzywna zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 większe ziemniaki
- 1 duża czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1/2 niedużego bakłażana
- 4 małe kiełbaski lub ok. 250 g cienkiej kiełbasy
- 2 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj do czasu, aż zaczną się robić miękkie. Odcedź je, lekko przestudź, pokrój na cząstki lub w dużą kostkę. Pozostałe warzywa oczyść. Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a bakłażan w talarki. Ziemniaki i pozostałe warzywa wymieszaj z oliwą i ziołami.
- PieczenieMieszankę warzyw umieść w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu połóż kiełbaski lub kawałki cienkiej kiełbasy. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. 5-7 minut przed końcem pieczenia możesz podnieść temperaturę do 200 stopni Celsjusza, by wierzch ładnie się zrumienił. Zapiekankę posyp posiekaną natką.
Inna wersja zapiekanki z kiełbasą
Podobną zapiekankę z kiełbasą możecie też przygotować z nieco innych składników. Z ziemniakami dobrze będą się również komponować np.: por, cukinia, oliwki, czosnek. Wierzch przed zapieczeniem możecie także posypać startym serem, np. mozzarellą, parmezanem. Dzięki temu potrawa zyska na smaku, pożywności i przybędzie jej chrupiąca kołderka. Dobrym dodatkiem będą też plasterki oscypka wymieszane razem z pozostałymi składnikami.
Czytaj też:
Prosty trik, a placki ziemniaczane wychodzą puszyste i pyszne. Tak robiła moja babciaCzytaj też:
Łączę mięso z ziemniakami i obiad robi się sam. Gulasz z patelni to mój hit