Cały obiad z jednej blachy. Kurczak pieczony z ziemniakami, którego pokochasz od pierwszego kęsa

Cały obiad z jednej blachy. Kurczak pieczony z ziemniakami, którego pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano: 
Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami
Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Tanuwashvets
Kurczak pieczony z ziemniakami to niezawodny sposób na pyszny posiłek, który wymaga minimum wysiłku podczas przygotowywania. Zapraszam po sprawdzony przepis szybki i tani obiad.

Chcesz przygotować prosty, sycący obiad dla całej rodziny? Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które stanowi pełnowartościowy obiad. Mięso i warzywa pieką się razem, więc jedyne co pozostaje, to uzbroić się w cierpliwość oraz poświęcić kilka minut na przygotowanie surówki lub sałatki.

Jak zrobić pałki kurczaka pieczone z ziemniakami?

Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pokrojone w ćwiartki, grube słupki lub łódeczki ziemniaki to baza pożywnego obiadu, którą można wzbogacić o dodatkową porcję warzyw. Poniższy przepis uwzględnia dodanie pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki.

Sekretem wyjątkowego smaku potrawy jest marynata, w której obtaczam mięso. Bazę marynaty stanowi lekka, pełna smaku maślanka, która po wymieszaniu z przyprawami, nadaje mu głęboki smak oraz zapobiega nadmiernemu wysychaniu w czasie pieczenia. Dzięki marynacie mięso jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Z kolei ziemniaki (najlepiej typu kulinarnego B – o umiarkowanej zawartości skrobi i wody) kroję, płuczę kilka razy w zimnej wodzie, osuszam i obtaczam w skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że po upieczeniu mają mega chrupiącą skórkę.

Wskazówka: ziemniaki możesz również obtoczyć w mieszance oliwy z oliwek/oleju do smażenia i przypraw np. gotowej mieszanki do frytek belgijskich lub pieczonych ziemniaków.

Samo przygotowanie dania do pieczenia zajmuje krótką chwilę, a efekt zachwyca. Wszystkie składniki układam na wyłożonej folią aluminiową blasze z wyposażenia piekarnika (robiąc mniejszą porcję potrawy, można użyć naczynia żaroodpornego) i piekę do miękkości. Pałki kurczaka oraz ziemniaki są zwykle gotowe po 40 minutach pieczenia, ale warto przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić, czy mięso jest dobrze wypieczone przy kości (duże pałki kurczaka mogą wymagać dłuższego pieczenia).

Przepis: Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami

Ten soczysty, dobrze przyprawiony kurczak z aromatycznymi warzywami zachwyca smakiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
775 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg pałek kurczaka
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia papryka podłużna
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 150 ml maślanki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i marynatyPałki kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz zdjąć z pałek kurczaka skórę, żeby były mniej kaloryczne. W misce połącz zimną maślankę z oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Dodaj mięso, wymieszaj i odstaw na czas przygotowania warzyw.
  2. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, pokrój w grube słupki, łódeczki lub ćwiartki. Zalej pokrojone ziemniaki zimną wodą i płucz, zmieniając wodę, aż przestanie być mętna. Odsącz ziemniaki na sitku i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie oprósz solą oraz skrobią ziemniaczaną i wymieszaj. Paprykę pokrój w paseczki. Pomidorki umyj, osusz i pozostaw w całości.
  3. Przygotowanie do pieczenia i pieczenieNa blasze do pieczenia ułóż wszystkie składniki (mięso i ziemniaki powinny być ułożone dość luźno). Na wierzchu składników ułóż gałązki koperku oraz natki pietruszki. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz do miękkości składników.

Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami podaję od razu po przygotowaniu z dodatkiem np. sałaty masłowej z sosem śmietanowym lub surówki z kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka pieczone w tym sosie smakują, że palce lizać. Przepis przywiozłam z wakacji
Czytaj też:
Obiad z piekarnika, który robi się sam. Tani, sycący i każdy prosi o dokładkę