Farsz na pierogi ruskie uchodzi za jeden z najsmaczniejszych, a jest tani i łatwy do wykonania. Robi się go bowiem z kilku pospolitych składników, czyli z ziemniaków, twarogu i cebuli. Oczywiście trzeba je wcześniej odpowiednio przygotować, co jednak nie zajmuje dużo czasu.
Jak przygotować ziemniaki do farszu?
Ziemniaki to ważny składnik farszu na pierogi ruskie. Nim połączymy je z pozostałymi dodatkami, należy je obrać i ugotować. Najlepiej pokroić je na kawałki i wrzucić na osolony wrzątek, wtedy szybko staną się miękkie. Teraz ziemniaki wystarczy tylko dokładnie odcedzić, osuszyć i przepuścić przez praskę albo rozgnieść tłuczkiem. Masa ziemniaczana powinna być gładka. Zostawiamy ją do wystygnięcia.
Jak zrobić aromatyczny farsz do pierogów ruskich?
Farsz do pierogów ruskich bazuje na ziemniakach i twarogu. Mój podobnie, tyle że połowę twarogu dodaję zwykłego, a połowę wędzonego. Nadaje on całej potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Do farszu dodaję też oczywiście podsmażoną na maśle cebulkę i tu jej nie żałuję. To właśnie ona bowiem sprawia, że ten tani farsz nabiera charakteru. Na koniec całość doprawiam sporą ilością pieprzu, a także solą i majerankiem. Ot i cała tajemnica tego doskonałego nadzienia do pierogów.
Przepis: Aromatyczne pierogi ruskie
Pierogi z aromatycznym farszem z ziemniaków, twarogu wędzonego i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
Na farsz:
- 450 g ziemniaków
- 100 g twarogu półtłustego
- 100 g twarogu wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, przepuść przez praskę, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Oba twarogi rozdrobnij widelcem, dodaj do ziemniaków razem z cebulą. Farsz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć niezbyt twarde, elastyczne ciasto. Przykryj je miseczką, odstaw na 15 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 3-4 części. Każdą kolejno rozwałkuj na cienki placek.
- Nadziewanie i gotowanieSzklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym połóż trochę nadzienia, dokładnie zlep brzegi. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Wskazówka: Pierogi warto okrasić zeszkloną cebulką. Można ją podsmażyć razem z wędzonym boczkiem.
Co jeszcze warto dodać do farszu na pierogi ruskie?
Jeśli chcecie, by farsz do pierogów ruskich był pełen smaku, możecie wzbogacić go również innymi składnikami. Doskonałe efekty dają np.: rozgnieciony, pieczony czosnek, podsmażony, wędzony boczek czy trochę dojrzewającego sera, np. startego oscypka. To proste nadzienie warto też doprawić szczyptą gałki muszkatołowej czy ostrej, mielonej papryki.
Czytaj też:
Moja ciocia nadziewa pierogi ciekawym farszem. To najlepsza letnia wersja, jaką jadłamCzytaj też:
To ciasto na pierogi jest elastyczne i nie pęka. Przepis jest banalnie prosty